KULeuven meldt succesvolle orgaantransplantatie na afbouwen medicatie

Een team van de KULeuven ontrafelde de mechanismen die ervoor zorgen dat een luchtpijptransplant kan overleven na het stoppen van medicatie tegen afstoting.

Trefwoorden: #afstoting orgaan, #medicatie afstoting transplantatie, #orgaantransplantatie, #transplantatie afstoting

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - Medicatie die de afstoting van transplantorganen moeten tegengaan heeft op lange termijn zware nevenwerkingen.

Een team van Leuvense onderzoekers onder leiding van Prof. Pierre Delaere ontrafelde de mechanismen die ervoor zorgen dat een luchtpijptransplant kan overleven na het stoppen van medicatie tegen afstoting. De luchtpijp is daarmee het eerste weefseltransplant waarbij die medicatie kan afgebouwd worden.

Voor patiënten met een vernauwde luchtpijp kan een luchtpijptransplantatie een oplossing bieden. Een stukje luchtpijp van de donor wordt eerst gedurende drie maanden ingeplant in de onderarm van de patiënt. Dat is nodig om de bloedtoevoer naar het transplant te herstellen. In deze fase wordt ook gestart met medicatie tegen afstoting.

Na twee maanden in de onderarm wordt in het transplant een deel van het slijmvlies van de donor vervangen door mondslijmvlies van de ontvanger. Een maand later is het transplant klaar en wordt het overgebracht van de arm naar de hals. Daar worden de bloedvaten die in de arm groeiden, verbonden met de bloedvaten van de hals.

Na de transplantatie naar de hals en na het stopzetten van de medicatie tegen afstoting zal het resterende slijmvlies van de donor afsterven. Het slijmvlies van de ontvanger vult geleidelijk aan deze leegte op. Het kraakbeenweefsel waaruit de luchtpijpringen zijn opgebouwd wordt vanwege zijn specifieke opbouw niet afgestoten.

Door deze geleidelijke vervanging van donorbloedvaten en -slijmvlies door materiaal van de ontvanger konden de artsen na enige tijd de medicatie tegen afstoting afbouwen.

Na een jaar kan ze zelfs volledig stopgezet worden. Dat is van groot belang, omdat dergelijke medicatie op lange termijn ernstige nevenwerkingen heeft. Inmiddels werden zes patiënten op deze manier behandeld.