Nederlandse 3D Hubs slaat contract met Autodesk aan haak (+video)

Softwareleverancier Autodesk verbindt zich met in Amsterdam opgerichte 3D Hubs, een van de grootste 3D-printnetwerken ter wereld dat bijna 4.000 'gedeelde' printers in 80 landen telt.

Trefwoorden: #3d, #3d hubs, #3d print, #adobe, #autodesk, #ict, #photoshop, #shapeways, #Sketchfab

Lees verder

Nieuws

( Foto: You Tube / 3D Hubs )

ENGINEERINGNET – Autodesk gaat de functionaliteit om het 3D printnetwerk van 3D Hubs aan te spreken inbouwen in zijn 123D Apps, via een door de Nederlanders ontwikkelde API.

Hierdoor wordt het gemakkelijker voor gebruikers om hun ontwerpen om te zetten in fysieke producten, bijvoorbeeld door hun objecten te laten printen bij medeontwerpers die ze via het netwerk kunnen opsporen.

3D Hubs bouwt hiervoor aan zogenaamde 'printer sharing hubs', waarbij ze alle formaliteiten om een 3D-print te laten maken (zoals checken van printbestand, facturatie, enz.) via een website voor hun rekening nemen.

"De 3D-printer heeft wellicht zijn weg nog niet gevonden naar ieder huishouden, zoals de televisie of telefoon, maar dat wil niet zeggen dat de consument niet 3D print, " claimt Samir Hanna, vicepresident van consumentenproducten bij Autodesk.

Hoe dan nemen de grote marktspeler hun posities in en verankeren ze hun belangen en commerciële netwerken, voor het geval het tot een grote doorbraak mocht komen.

Zo integreerde Adobe een 3D-print ontwerpfunctie in zijn nieuwste Photoshop, en liet half januari (2014) weten samen te werken met Shapeways, de eigenaar van die andere grote online 3D-printsite en de online service Sketchfab.

Medeoprichter van 3D Hubs, Bram de Zwart, is alvast in de wolken: "Wij zijn blij dat ons netwerk van 3D-printers beschikbaar komt voor de miljoenen ontwerpers die wereldwijd Autodesk 123D apps gebruiken. Dat draagt bij aan onze missie om 3D printen voor iedereen toegankelijk te maken.” De ontwikkelaar van Autocad is dan ook geen kleine vis om aan de haak te slaan...