Proefproject telen populaire quinoa in Nederland

Het graanachtige gewas quinoa uit Peru is wereldwijd uitgegroeid tot een culinaire rage, waardoor prijzen per kilo quinoa vorig jaar met ruim 80% stegen.

Trefwoorden: #Agrivizier, #Dutch Quinoa Group, #graanachtig gewas, #Landbouw Innovatie Brabant, #LTO Noord Projectenfonds, #proefproject, #quinoa

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia - Michael Hermann )

ENGINEERINGNET.NL - Quinoa wordt tot nu toe uit Zuid-Amerika geïmporteerd, waar het gewas oorspronkelijk uit het Andesgebergte komt.

De zaden van quinoa lijken op graankorrels en worden ook op die manier gebruikt. Quinoa is een glutenvrij product en rijk aan proteïne, maar bevat weinig calorieën.

Mensen die erg met gezond eten bezig zijn loven de zaden, waardoor eten van quinoa uitgegroeid is tot een wereldwijde rage. Dit heeft geleid tot scherpe prijsstijgingen en tekorten aan de beschikbaarheid van quinoa.

De Dutch Quinoa Group gaat nu samen met DLV Plant bij acht verschillende Nederlandse telers quinoa verbouwen. Dit gebeurt verspreid zowel op kleigrond als op zand, waarbij er in totaal 25 hectare met quinoa wordt ingezaaid. Binnen het project wordt getracht zowel gangbaar als biologische quinoa te telen.

Ook wordt er onderzoek gedaan naar onkruidbestrijding en mogelijkheden voor onderzaai. Dit laatste wordt uitgevoerd op Proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat.

De teelt wordt intensief gevolgd en ondersteund door DLV Plant. Eerdere teeltexperimenten op Proefboerderij Rusthoeve en bij pilots in Brabant lieten al zien dat de plant ook in Nederland uitstekend gedijt, waarbij een goede opbrengst in het verschiet ligt.

In de afgelopen 20 jaren is er door Wageningen UR onderzoek naar voor Nederland geschikte rassen uitgevoerd, die al klaar voor gebruik in de praktijk zijn. De Wageningse universiteit kan daardoor nu inspelen op wat sinds een aantal jaren tot een stormachtige trend is uitgegroeid.

Het project komt mede tot stand dankzij steun van LTO Noord Projectenfonds, Landbouw Innovatie Brabant en Agrivizier.