Festo presenteert springende kangoeroerobot (+video)

De robot kan al rennende 40 centimeter hoog springen en 80 centimeter ver, waarbij de energie-efficiënte manier van springen van een echte kangoeroe wordt nagebootst.

Trefwoorden: #bionic kangaroo, #bionische kangeroe, #Festo, #machinebouw, #robot

Lees verder

Nieuws

( Foto: Festo )

ENGINEERINGNET - Na twee jaar onderzoek heeft Festo onlangs een prototype van een springende kangoeroerobot gepresenteerd, met een gewicht van 7 kilo en 1 meter lengte.

Deze bionische kangoeroe bootst de energie-efficiënte stijl waarmee een echte kangoeroe springt na.

De energie van de voortbeweging wordt daarbij gebruikt om te springen. Ook wint het dier bij het neerkomen na een sprong een deel van de energie terug die nodig was om de eerste sprong in te zetten. Die energie wordt ingezet bij de volgende sprong.

Om het springen van een echte kangoeroe goed te imiteren is de robot gevuld met hightech ingewanden en veerkrachtige poten. Er zit een elastische veer van rubber, die de achillespees nabootst, in de mechanische poot van de kangoeroerobot om de kinetische energie die vrijkomt bij het landen na een sprong om te zetten in potentiële energie.

Het kinematische systeem is vervaardigd uit gelasersinterde componenten die met koolstofvezel zijn versterkt. Toestandsbewaking en nauwkeurige besturingstechniek regelen de noodzakelijke stabiliteit bij het springen en landen. De kangoeroerobot wordt via bluetooth bestuurd met een elektronische armband.

Het Duitse Festo is wereldwijd actief en toonaangevend waar het gaat om de automatisering van allerhande systemen. Het bedrijf ontwikkelde de robot in het kader van hun Bionic Learning-programma, waarvoor er wordt samengewerkt met tal van kennisinstellingen.

Door goed te kijken naar technieken die al in de natuur voorkomen, wil Festo methodes te ontwikkelen die de industriële robotica ten goede komen, zoals het terugwinnen van energie.