Cyclos wint prijs Gates Foundation voor meest innovatieve betaalsoftware

De prestigieuze E-Pay Innovation prijs van 50.000 dollar gaat naar de Nederlandse Social Trade Organisation voor de zeer veilige betaalsoftware Cyclos, bestemd voor ontwikkelingslanden.

Trefwoorden: #Cyclos, #E-Pay Innovation prijs, #Electronic Transactions Association, #Gates Foundation

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia - Victorgrigas )

ENGINEERINGNET.NL - De prijs is onlangs uitgereikt in Las Vegas op de jaarlijkse conferentie van de Electronic Transactions Association (ETA). Een jury van specialisten koos Cyclos als winnaar uit tien finalisten afkomstig vanuit de hele wereld.

Selectiecriteria voor winnen van de prijs, die gesponsord wordt door Bill en Melinda Gates, zijn: innovatief ontwerp, implementatie van de laatste techniek en aansprekende toepassingen. De prijs is een erkenning van zowel de financiële sector als door organisaties gericht op armoedebestrijding.

Cyclos is een zeer veilige betaalsoftware, waarmee gebruikers betalingen kunnen doen via internet, betaalpasjes, sms en andere mobiele toepassingen zoals apps. Het platform kan miljoenen gebruikers aan en bevat functionaliteiten zoals een online marktplaats, klantbeheermodule en mogelijkheden voor “branchless banking”.

Omdat Cyclos scherp geprijsd is of gratis voor initiatieven met een sociale doelstelling, geeft het micro-financiële instellingen, kleine banken en lokale telecombedrijven de mogelijkheid om arme mensen toegang tot financiële diensten te geven.

De software wordt onder meer gebruikt door MobiCash, aanbieder van mobiele telefoonbetalingen in Afrika, met licenties van de Banque de la République uit Burundi, Centrale Bank van Congo, Nationale Bank van Rwanda, Bank of Uganda en Bank of Botswana.

Enkele maanden geleden heeft de Europese Commissie Cyclos geselecteerd vanwege de mogelijkheden om met deze software het zogeheten 'multiplier effect' van overheidsbestedingen te verhogen.

De Commissie steunt de invoering van dit Digipay4Growth project voor regionale ontwikkeling in Zuid-Europa. Digipay4Growth zal ook een showcase zijn van innovaties die nieuw krediet mogelijk maken waarbij de kosten gedeeld worden tussen de bedrijven die lenen en de bedrijven waar het krediet besteed wordt.

Cyclos is ontwikkeld door de Nederlandse, Braziliaanse en Uruguayaanse stichting STRO. De missie van STRO is het ontwikkelen en stimuleren van duurzame economische modellen voor een wereld met kansen op ontwikkeling voor iedereen, een hoge kwaliteit van het leven, culturele en ecologische diversiteit, gebaseerd op duurzame productie en consumptie.