Economische Barometer Q1 2014 toont groei zonder versnelling

Het positieve slot van 2013 krijgt een vervolg in 2014. Er is wederom groei van het MKB-metaal, maar zonder de gewenste extra versnelling.

Trefwoorden: #economische barometer, #koninklijke metaalunie, #kwartaal 1 2014, #metaalunie, #mkb

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL - Het meest positieve deel van deze Barometer zit in de verwachtingen. De deelnemers aan de Barometer zien de toekomst zonnig tegemoet.

De afgelopen weken heeft de ‘Wow-film’ over het MKB-Metaal veel aandacht en positieve reacties gekregen. Van ministeries en kennisinstellingen tot bedrijven uit de sector. De film heeft als doel duidelijk te maken wat voor moois de sector bijdraagt aan Nederland. Dat het MKB-Metaal vervolgens ook voorop loopt bij de aantrekkende economie, ook ondersteund door cijfers van het CBS, draagt extra bij aan de trots op deze mooie sector. Een wondere wereld die mogelijk maakt wat onmogelijk lijkt.

Een wondere wereld die massaal te aanschouwen was tijdens de Hannover Messe, 's werelds grootste technologiebeurs. Met Nederland als Partnerland en veel aandacht vanuit Den Haag, kreeg de (maak-)industrie ook de politieke aandacht die het verdient. Met een bijdrage van 14% aan het bruto binnenlands product en vooroplopend bij het economisch herstel van ons land, volkomen terecht.


(Image courtesy of [ddpavumba] / FreeDigitalPhotos.net)

Opgemerkte punten:

  • Ondernemers in het MKB-Metaal hebben gemiddeld weer meer mensen in dienst dan het vorige kwartaal.
  • De orderpositie is ten opzichte van het vorige kwartaal verbeterd. De verbetering ging echter minder hard.
  • Bedrijven met een buitenlandse orderpositie doen het weer stabiel goed.
  • De forward load van opdrachten is weer wat gestegen, van 7,9 naar 8,2 weken.
  • Voor het eerst sinds midden 2011 zijn per saldo de prijzen niet verlaagd.
  • Het enige negatieve cijfer in deze barometer is de investeringsverwachting, - 15%. In het MKB-metaal is deze al snel negatief.