Leefbaarheid Antwerpen verhogen met tunneloplossing

Grontmij en Witteveen+Bos gaan in opdracht van BAM het ontwerp maken om de bruggen van de ring rond Antwerpen over het Albertkanaal te vervangen door een gestapelde tunnel.

Trefwoorden: #BAM, #Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel, #gestapelde tunnel, #Grontmij, #oosterweelverbinding, #R1, #Witteveen+Bos

Lees verder

Nieuws

( Foto: © Tijdelijke Handelsvennootschap Rechteroever Tunnelspecialisten (THV Rots )

ENGINEERINGNET.BE - Deze opdracht, van Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM), is aanvullend op de bestaande overeenkomst voor de Oosterweelverbinding die Antwerpen weer mobiel moet maken.

Antwerpen heeft al decennia lang te maken met grote verkeersdrukte. De gevolgen zijn onder andere filevorming, geluidsoverlast en milieuverontreiniging door uitlaatgassen. De Vlaamse Regering stelde het Masterplan 2020 op om de problemen op te lossen.

Het project wordt uitgevoerd door de Tijdelijke Handelsvennootschap Rechteroever Tunnelspecialisten (THV Rots), bestaande uit Grontmij en Witteveen+Bos. Die combinatie werkt sinds 2012 aan deze opdracht: het toetsen van de technische en financiële haalbaarheid, het uitwerken van het ontwerp en het voorbereiden van de aanbesteding.

Onderzoeken naar de technische en financiële haalbaarheid leverden bij de ingenieurs het inzicht op dat het beter is de beoogde nieuwe bruggen over het Albertkanaal te vervangen door een gestapelde tunnel.

De voordelen van een tunnel t.o.v. een brug zijn verminderde geluidsoverlast voor omwonenden extra groene ruimte en zou voor een veiligere situatie voor de gebuiker leiden.


)

Op de illustratie:
Ondertunneling Albertkanaal aan de hand van een gestapelde tunnel (Antwerpen).