Op zoek naar voorlopers van ’geïntegreerde industrie’ op Hannover Messe

Een aantal Belgische bedrijven ging samen met Belgische techfederatie Agoria op Hannover Messe 2014 op zoek naar voorlopers van de 'geïntegreerde industrie'. Verdeelde meningen ...

Trefwoorden: #agoria, #hannover, #hannover messe, #Reynaers Aluminium, #roltex

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET.BE – In het kielzog van ronkende aankondigingen over het Duitse Industrie 4.0-plan, ging een delegatie onder leiding van de technologische federatie Agoria op zoek naar toeleveranciers die de voorlopers zouden kunnen zijn van de 'geïntegreerde industrie'.

Productiemanager Bart Van Causbroeck van Roltex vindt het aanbod 'overweldigend', maar ook zinvol: hij zocht en vond alvast nieuwe ontwikkelingen die specifiek van toepassing kunnen zijn voor de producten van Roltex: dienbladen.

“Ik kwam er een firma tegen die expertise had in coatings die onze dienbladen beter zouden kunnen beschermen tegen krassen en op die manier een langere levensduur van de producten garanderen. Deze firma ontwikkelt ook non-stick coatings die we kunnen gebruiken in de matrijzen en door snellere lossing tot een hogere productie-efficiëntie kunnen leiden, wat ook voordelen biedt voor verdere automatisering.”

Verder wekte de aanwezigheid van leveranciers van elektronische micro-componenten, die misschien ook perspectieven bieden voor dienbladen, zijn interesse.

Dat deed ook de vertegenwoordiging van lageloonlanden op de beurs: “Zo toonden Turkse bedrijven dat ze wel wat kwaliteit kunnen produceren. Ik zie zeker mogelijkheden om samenwerkingen op te starten”, zegt de productiemanager van Roltex.

In het luik ‘energie’ trok een firma die vacuümtechnologie toepast op zonnecollectoren, zijn aandacht: “Integratie van deze technologie zou ons mogelijkheden bieden om de CO2-uitstoot naar beneden te halen en het verbruik van fossiele brandstoffen drastisch te reduceren. Dat is zeker een project dat ik op termijn verder wil uitwerken.”

Leverde Hannover Messe zeker wat concreets op voor Bart Van Causbroeck, voor Peter Nauwelaerts, operations manager bij Reynaers Aluminium, resulteerde het bezoek niet meteen in nieuwe contacten.

“Maar dat was ook niet de bedoeling”, legt hij uit. “Ik zag er wel wat ERP-oplossingen voor transport die interessant zijn, maar dat is niet iets waar ik vandaag naar op zoek ben. Ik ontmoette ook leveranciers van schroeven en scharnieren in messing, een materiaal dat ongetwijfeld mogelijkheden biedt, maar voor ons niet meteen toepasbaar is."

"Waar veel belangstelling voor bleek, was 3D-printing. De demonstraties waren best wel spectaculair. Ik ben er zeker van dat dit onze toekomst wordt. 3D-printing zal ons toelaten de traag roterende voorraden te beperken, maar nu staat de technologie nog iets te veel in de kinderschoenen.”

Klein minpuntje voor Peter Nauwelaerts: de logistieke processen die hem aanbelangen, kwamen in deze editie van Hannover Messe iets te weinig aan bod.

Toch blijft de operations manager van Reynaers Aluminium een bezoek aan deze beurs méér dan de moeite vinden. “Binnen het relatief korte tijdsbestek van een dag vind je alles bij elkaar. Je kan ook materialen vastgrijpen en voelen en aan de standhouder bijkomende vragen stellen, mogelijkheden die je niet hebt als je op het net naar informatie speurt.”

Conclusie van Bart Van Causbroeck van Roltex: “Zo’n beurs is echt wel zinvol. Uiteraard kun je ook op het internet op zoek gaan naar informatie, maar op een beurs bots je ook op zaken waar je in eerste instantie van zou denken dat ze niets voor je kunnen betekenen."

"Plots kom je dan toch op een stand waar je een link kan leggen met je product. Als je gericht op het web surft, kom je zulke verrassingen minder snel tegen. Aan je computer zit je soms uren of zelfs dagen te zoeken naar een oplossing voor je probleem, terwijl je die op zo’n beurs gewoon aangeboden krijgt."

"Daar komt nog bij dat websites soms slecht up-to-date worden gehouden." We beg to differ, althans wat deze website Engineeringnet betreft….


(bron en foto: Agoria)