Rotterdam bestudeert haalbaarheid warmtepijp naar glastuinbouw Westland

Twee adviesbureaus onderzoeken hergebruik havenwarmte van Rotterdamse productiebedrijven via pijpleiding naar glastuinbouwgebied Westland. "Ook geothermie wordt overwogen"

Trefwoorden: #co2, #economie, #energie, #grontmij, #havenwarmte, #investeren in ruimte, #nieuwe waterweg

Lees verder

Nieuws

( Foto: Core )

ENGINEERINGNET.NL – Het ingenieursbureau Grontmij gaat samen met adviesbureau 'Investeren in Ruimte' een haalbaarheidstudie inclusief financieel onderzoek uitvoeren naar de mogelijkheid om de havenwarmte en CO2 van de Rotterdamse haven te recupereren.

Beide bureaus mogen voor het ministerie van Infrastructuur en Milieu bestuderen of en hoe het glastuinbouwgebied Westland in de toekomst verwarmd kan worden met havenwarmte via een warmtepijp onder de Nieuwe Waterweg.

In de Rotterdamse havens vinden veel industriële processen plaats waarbij veel warmte vrijkomt. Deze zogenaamde havenwarmte wordt nu weg gekoeld terwijl deze wellicht ingezet kan worden om andere bedrijven, woningbouw en glastuinbouw in de nabije omgeving te verwarmen.

De twee bureaus bekijken eerst van nabij hoe groot het aanbod aan havenwarmte en de warmtevraag in het Westland is. "Andere duurzame technieken voor verwarming van de kassen, zoals geothermie, worden hierbij meegewogen."

Roelof Kooistra, accountmanager bij Grontmij: “Het is een verkenning van welke energiemix voor de toekomst van de glastuinbouw in het Westland het meest geschikt is en welke rol havenwarmte daarin kan innemen.“