Elia brengt engineering onder in nieuw dochterbedrijf

Belgisch netbeheerder Elia brengt alles wat met engineering te maken heeft, onder in een afzonderlijke dochteronderneming: Elia Grid International.

Trefwoorden: #50 hertz, #baltic 1, #EGI, #elia, #Elia Grid International, #engineering, #ingenieur, #ingenieursbureau, #kontek, #nemo, #stevin, #techniek

Lees verder

Nieuws

( Foto: Elia, Nemo-project met aan Belgische zijde Stevin )

ENGINEERINGNET.BE – De beheerder van het Belgische transmissienet, Elia, brengt zijn engineering onder in een nieuwe dochteronderneming. EGI, of Elia Grid International, zal vooral actief worden op de internationale markten.

Met de afsplitsing betreedt de beheerder de markt van de internationale ingenieurs- en adviesbureaus die knowhow aanbieden op het vlak van elektrische 'grids' en offshore energieproductie. De bedoeling is vooral de met zijn eigen netten opgebouwde kennis – inclusief die van het overgenomen 50Hertz in Duitsland – aan te bieden voor projecten in het buitenland.

"We bieden turnkey ervaring aan voor elk onderdeel van de waardeketen", zo stelt het bedrijf op zijn website. "Zowel engineering, procurement als construction, inclusief maintenance en life cycle management."

Als referentie haalt Elia een aantal geplande of lopende projecten aan, zoals Baltic 1 en 2 (onderzeese kabel naar land van windpark in Baltische Zee), Nemo (interconnector tussen België en het VK) en Kontek (interconnector tussen Denemarken en Duitsland).

"Netbeheerders staan wereldwijd voor belangrijke nieuwe uitdagingen", aldus het bedrijf. "En dat dankzij de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen (HEB), de evolutie van de hoogspanningstechnologie en het lopende proces van deregulering van de elektriciteitsmarkten. Wij willen deze nieuwe opportuniteiten proactief benutten."