NIRAS start ophaalcampagne radioactief afval bij ziekenhuizen

57 Belgische ziekenhuizen met een afdeling radiotherapie of nucleaire geneeskunde laten hun radioactieve afval gegroepeerd ophalen door NIRAS.

Trefwoorden: #ioniserende straling, #NIRAS, #ophaling, #radioactief afval, #radioactieve stoffen, #ziekenhuizen

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Het gebruik van radioactieve stoffen en ioniserende straling is niet meer weg te denken in de geneeskunde.

Zo worden ze gebruikt om diagnoses te stellen en ziektes te behandelen, bijvoorbeeld bij kankertherapie, en ook in de palliatieve pijnbestrijding.

Om de bestraling van de patiënten, het medische personeel en het leefmilieu te verminderen, zetten de geneeskunde en de ziekenhuizen de jongste jaren sterk in op het beperken van de toegediende stralingsdosissen.

Nieuwe ontwikkelingen in de radiotherapie maken het mogelijk om met lagere dosissen hetzelfde therapeutische effect te verkrijgen, met minder bijwerkingen voor de patiënt.

Ook in de medische beeldvorming is er een evolutie naar technieken en apparatuur die met een lagere stralingsdosis dezelfde beeldkwaliteit opleveren.

De ziekenhuizen voeren een preventiebeleid en leveren grote inspanningen om de productie van radioactief afval aan de bron zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken.

Daarnaast beschikken de ziekenhuizen over installaties voor vervalopslag, die ondersteund worden door NIRAS en het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC).

Zo kunnen de ziekenhuizen afval met een halveringstijd van minder dan zes maanden op hun eigen site opslaan tot de radioactiviteit in het afval vervallen is. De ziekenhuizen moeten daartoe beschikken over een exploitatievergunning die wordt uitgereikt door het FANC dat de nodige voorwaarden vastlegt.

Na de vervalopslag op de ziekenhuissite en na controle door een erkende instelling kan het afval afgevoerd worden als niet-radioactief afval.

Het afval met een halveringstijd gelijk aan of langer dan zes maanden komt niet in aanmerking voor vervalopslag op de ziekenhuissite. De ziekenhuizen zijn wettelijk verplicht om dat type afval door NIRAS te laten ophalen. Voor die afvalstroom organiseert NIRAS, in samenwerking met het FANC, een gegroepeerde ophaling.

De organisatie van een gegroepeerde ophaling is een stimulans voor de ziekenhuizen om het radioactieve afval dat ze in de loop der jaren hebben bewaard te laten afvoeren en biedt hun de mogelijkheid de administratieve formaliteiten te vereenvoudigen en de kosten te beperken.

Al het opgehaalde afval wordt overgenomen volgens het afvalbeheersysteem van NIRAS. De instelling controleert het afval ter plaatse en laat het overbrengen naar Belgoprocess, de industriële dochteronderneming van NIRAS, om er te worden verwerkt en opgeslagen in speciaal daartoe bestemde installaties, in afwachting van zijn definitieve bestemming.

Een nauwgezet opvolgingssysteem garandeert de traceerbaarheid van het afval in heel de beheerketen.


(bron en foto: NIRAS)