WHO waarschuwt voor superbacterie

In veel delen van de wereld bestaan al dodelijke bacteriën, die resistent zijn tegen de sterkste vormen van antibiotica, zo blijkt uit onderzoek van de WHO.

Trefwoorden: #antibiotica, #bloedvergiftiging, #diarree, #gonorroe, #HIV, #infecties aan de urinewegen, #longontsteking, #malaria, #resistente bacteriën, #tuberculose, #Wereldgezondheidsorganisatie, #WHO

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET - Deze superbacterie wordt gezien als een grote bedreiging voor de volksgezondheid, waarvan de gevolgen levensgevaarlijk kunnen zijn. Dit is één van de conclusies uit het eerste wereldwijde onderzoek naar resistentie bij veel voorkomende bacteriën.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft voor het onderzoek data verzameld uit 114 landen. Dit is gericht op bacteriën van veel voorkomende ziektes en infecties als bloedvergiftiging, longontsteking, infecties aan de urinewegen, diarree, gonorroe, HIV, tuberculose, malaria en griep.

In bepaalde omgevingen is de bestaande behandeling voor deze infecties vaak inefficiënt geworden. Resistentie tegen antibiotica ontstaat doordat mensen te snel en onnodig het medicijn gebruiken. Ook speelt gebrek aan hygiëne in ziekenhuizen een rol bij het ontstaan van resistente bacteriën.

De WHO spreekt daarom van een wereldwijde noodsituatie: zonder dringende, gecoördineerde actie van alle betrokkenen is de wereld op weg naar een tijdperk waarin veel voorkomende infecties die al decennia behandelbaar zijn geweest weer kunnen doden.

De bekendste resistente bacterie in Europa is MRSA (meticilline-resistente Staphylococcus aureus) ofwel ziekenhuisbacterie. Volgens de WHO is er in Amerika sprake van resistentie in 90% van de MRSA en in Europa in 60% van de gevallen.

Wie besmet is met MRSA heeft 64% meer kans om eraan te sterven dan iemand die de niet-resistente bacterie opliep.