Belgisch ruimtelijk beleid op lange termijn onhoudbaar

In aanloop naar de verkiezingen lanceert ORI haar memorandum 2014 met concrete en cruciale aanbevelingen voor de komende legislatuur.

Trefwoorden: #advies- en ingenieursbureaus, #adviesbureau, #ORI, #ruimtelijk beleid, #vergunningenbeleid

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - Na een kritische analyse van de pijnpunten binnen de sector van advies- en ingenieursbureaus lanceert ORI (brancheorganisatie van de advies- en ingenieursbureaus in België), met het oog op de naderende verkiezingen, haar memorandum 2014.

Hierin staan tientallen uitgewerkte strategische adviezen vervat, die essentieel zijn om adequate en toekomstgerichte antwoorden te bieden op de uitdagingen eigen aan het huidige ruimtelijk model van België, die - nu of zeer binnenkort - een rem betekenen op onze economische ontwikkeling.

De praktijkgerichte adviezen in het ORI memorandum 2014 zijn opgesplitst in vijf verschillende domeinen:

1) Focus op vergunningenbeleid: de complexiteit en de inertie van de bestaande voorschriften en procedures wordt gehekeld, aangezien het een weinig aantrekkelijk investeringsklimaat in de hand werkt en onze internationale concurrentiepositie ondermijnt.

2) Mobiliteit: concrete oplossingen voor het overbelast verkeersnet, zoals een betere ontsluiting van Brussel, de realisatie van extra ‘missing links’, meer verkeersveiligheid, enz.

3) Energiebeleid: hernieuwbare bronnen en innovatie vormen de sleutelwoorden.

4) Patrimonium: aanbevelingen voor een efficiënter gebruik van de bestaande infrastructuur en de garantie van duurzaamheid voor nieuwe gebouwen.

5) Oneerlijke concurrentie in de sector: mogelijke ingrepen die zorgen voor een gezondere marktwerking.

Bernard Gilliot, voorzitter van ORI: “Met dit memorandum 2014 neemt ORI haar verantwoordelijkheid op als overkoepelend orgaan van de advies- en ingenieursbureaus in België. Op deze manier wijzen we de aanstaande beleidsvoerders niet alleen op de bestaande problematieken, maar reiken hen bovendien futureproof oplossingen op maat aan”.


Het volledige officiële memorandum van ORI is op aanvraag beschikbaar via: mh@vademecom.be