Wageningen UR brengt variatie van melk in kaart

Het tien jaar durende onderzoek naar de erfelijke aanleg van koeien in relatie tot de natuurlijke variatie in melksamenstelling heeft veel bruikbare kennis opgeleverd voor productinnovatie.

Trefwoorden: #melksamenstelling, #Milk Genomics Initiative, #voedingswaarde, #Wageningen UR

Lees verder

research

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.NL - Nederland levert melk van topkwaliteit, waardoor ons land een sterke positie in de internationale markt heeft verworven. Circa twee derde van de zuivelproducten wordt geëxporteerd.

Productinnovatie is van groot belang om deze marktpositie te behouden en te versterken. Daarvoor is kennis over de melksamenstelling en de mogelijkheden om die te beïnvloeden essentieel.

De melksamenstelling bepaalt in belangrijke mate de waarde van melk, speelt een rol bij de verwerking tot zuivelproducten en heeft betekenis voor de voedingswaarde.

Het onderzoek, Milk Genomics Initiative, heeft aan het licht gebracht hoe de melkvet- en melkeiwitsamenstelling gereguleerd worden. Dit biedt mogelijkheden voor innovaties bij het verbeteren van de melkeiwitsamenstelling. Ook de kennis over de variatie in mineralen en in het bijzonder vitamine B12 onderstreept de belangrijke voedingswaarde van melk.

Het onderzoek heeft met 47 publicaties in wetenschappelijke tijdschriften en 9 proefschriften een wezenlijke bijdrage geleverd aan de wetenschappelijke kennis over melksamenstelling, nationaal en internationaal, en de opleiding van experts.

Aan dit onderzoek, de resultaten en de toepassingen, wordt op vrijdag 16 mei een seminar gewijd.

Naast Wageningen Universiteit, de NZO en CRV hebben Technologiestichting STW, het ministerie van Economische Zaken en de provincies Gelderland en Overijssel bijgedragen aan de financiering van het onderzoek.