Binnenteelt optimaliseren met aangepaste LED verlichting (+video)

Green Sense Farms (GSF) installeerde, in samenwerking met Philips, een op maat gemaakte LED-teeltverlichting die resulteerde in hogere opbrengsten.

Trefwoorden: #binnenteelt, #Green Sense Farms, #GSF, #landbouw, #LED-verlichting, #Philips, #tuinbouw

Lees verder

research

( Foto: Koninklijke Philps )

ENGINEERINGNET - Philips is een samenwerkingsverband aangegaan met Green Sense Farms (GSF) om één van de grootste commerciële binnenteeltbedrijven uit te bouwen die gebruikmaakt van LED-teeltverlichting op maat van hun gewassen.

Dit vernieuwende model van binnenteelt maakt het mogelijk om 20 tot 25 maal per jaar te oogsten, dankzij ‘lichtrecepten’ die afgestemd zijn op hun producten. Het model zorgt ook voor een 85% lager energieverbruik.

Hierdoor kan aan de consument het hele jaar door lokaal gekweekte, verse groenten worden aangeboden.

De opkomst van de LED-technologie heeft het mogelijk gemaakt om ‘lichtrecepten’ optimaal af stemmen op de noden van specifieke gewassen. Door samen te werken met onderzoeksinstellingen, universiteiten en partners zoals Hort Americas, die instond voor de ondersteuning van het GSF-project, is Philips in staat om tegemoet te komen aan de specifieke eigen noden van een teler.

Omdat LED’s aan een lagere temperatuur werken, kunnen ze dichter bij de planten worden geplaatst en optimaal worden gepositioneerd, wat een volledig uniforme verlichting van de plant garandeert.

“De behoeften aan licht verschillen van planttype tot planttype; door samen te werken met toekomstgerichte telers als GSF, is Philips een database van ‘lichtrecepten’ aan het ontwikkelen voor diverse plantvariëteiten”, aldus Udo van Slooten, Directeur land- en tuinbouwverlichting bij Philips.

GSF heeft miljoenen dollars geïnvesteerd in de renovatie en uitrusting van een binnenkwekerij van ruim 30.000 m³, bestaande uit 14 kweektorens van bijna 8 meter hoog in twee kweekruimtes met klimaatregeling.

Deze zijn uitgerust met deze energie-efficiënte LED-oplossingen, die op maat van de specifieke gewassen werden ontwikkeld. Dankzij deze methode zijn gevaarlijke pesticides, kunstmeststoffen of bewaarmiddelen niet langer nodig, wat resulteert in producten die biologisch zijn geteeld en vrijwel vrij zijn van chemicaliën.

GSF streeft ernaar binnenkwekerijen te bouwen in instellingen, zoals op universiteitscampussen, ziekenhuiscentra en militaire bases, met de bedoeling grote bevolkingsgroepen te dienen die zo kleinere afstanden moeten afleggen om aan voedsel te komen en kunnen rekenen op versere eetwaren.