Tafeltennisser Timo Boll wint duel met Kuka robot (+video)

Kuka Robotics heeft ter gelegenheid van de opening van een nieuwe vestiging in Shanghai wereldkampioen tafeltennis Timo Boll uitgedaagd om een duel te spelen tegen de 6-assige Agilus robot.

Trefwoorden: #Kuka Robotics, #robot, #robotica, #tafeltennis, #Timo Boll

Lees verder

Techniek

( Foto: Kuka Robotics )

ENGINEERINGNET - Speciaal voor dit duel was de robot uitgerust met meerdere camerasystemen, die voortdurend vanuit verschillende optieken de opbouw van het spel vastlegde.

Op basis daarvan kon vervolgens een exacte baanberekening worden uitgevoerd. Hoewel de robot aanvankelijk een voorsprong had, kon Boll de wedstrijd door onverwachte baanwendingen toch naar zijn hand zetten.

De robot die in dit duel is gebruikt heeft een draaglast van 10 kilogram en een reikwijdte van 1.100 mm. Dit type robots lenen zich bij uitstek voor pick and place-toepassingen, waarbij snelheid en precisie vereisten zijn. Afhankelijk van de situatie ter plaatse zijn deze geschikt voor vloer-, wand- en plafondmontage en te leveren in IP67- en cleanroom-uitvoering.


Tijdens Technishow 2014 stond een vergelijkbaar model van de robot met een tafeltennisbatje opgesteld en werd onder de bezoekers van de stand een tafeltennistafel verloot. Winnaar van deze verloting werd de heer L. Ogink, docent Mechatronica van het Deltion College in Zwolle (Nederland).


Het duel tussen Boll en de robot kan u in onderstaande video bekijken.