Primeur: orchideeënkweker neemt DaglichtKas in gebruik

Als eerste in Nederland gaat Ter Laak Orchids op commerciële schaal telen in deze speciale kas die ontwikkeld is samen met Wageningen UR Glastuinbouw.

Trefwoorden: #Bode Project- en Ingenieursbureau, #DaglichtKas, #orchideeënkweker, #Technokas, #Wageningen UR

Lees verder

Nieuws

( Foto: Ter Laak Orchids )

ENGINEERINGNET.NL - De nieuwe kas heeft een omvang van 4.000 vierkante meter en staat nu vol met jonge orchideeën. In de komende weken gaat het telen beginnen om zo ervaring op te doen met het nieuwe concept van de DaglichtKas.

Deze kas heeft een dak van dubbel glas waarbij er drie lenzen zijn gevat in elke ruit, die een totaalgewicht van 100 kilo heeft. Als de zon schijnt wordt het zonlicht door de lenzen in het dubbele glas op één punt gecentreerd. Daar hangt een buis waar stromend water doorheen loopt.

Het geconcentreerde zonlicht verwarmt het water in de buis en die warmte is ook om te zetten in energie. Het warme water of de energie wordt direct gebruikt of opgeslagen om later te (her)gebruiken.

De planten krijgen in de DaglichtKas twee tot drie keer zoveel licht per dag als in een gewone kas. Hierdoor groeien de planten harder, maar blijven compact en behouden hun vorm. De buis beweegt ieder x-aantal seconden met de zonnestralen mee zodat het gecentreerde licht niet op de planten terecht komt.

Door zonlicht te concentreren op één punt is een energieschermdoek overbodig, als mede een (buiten)scherminstallatie. Naar verwachting levert deze nieuwe techniek een energiebesparing op van 50%.

De DaglichtKas is ontwikkeld door het bedrijf Technokas en zusterbedrijf Bode Project- en Ingenieursbureau, in samenwerking met Wageningen UR. De afgelopen jaren zijn er testen verricht in een demokas in Bleiswijk.

De in 1980 opgerichte Phalaenopsiskwekerij heeft twee vestigingen in Wateringen, waar jaarlijks in totaal zes miljoen orchideeën worden gekweekt.

De DaglichtKas is genomineerd voor de GreenTech Innovation Award, die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt tijdens GreenTech, de internationale vakbeurs in de RAI voor productietechnologie in de voedingstuinbouw en sierteelt.

Op 10 juni, tijdens de opening van GreenTech 2014, worden de winnaars bekend gemaakt.