Prestigieuze Francqui-Prijs 2014 voor onderzoeker Bart Lambrecht

De Francqui-Prijs 2014 werd toegekend aan professor Bart Lambrecht, longarts (UZ Gent), onderzoeker (VIB/UGent), en wereldautoriteit op het vlak van onderzoek naar astma en allergieën.

Trefwoorden: #allergieën., #astma, #Francqui-Prijs, #longarts, #onderzoeker, #professor Bart Lambrecht, #UGent, #UZ Gent, #VIB, #wereldautoriteit

Lees verder

Nieuws

( Foto: © VIB, professor Bart Lambrecht )

ENGINEERINGNET.BE - Deze twee aandoeningen zijn vandaag relevanter dan ooit. In Europa is een op de drie kinderen allergisch en een kind op de acht heeft astma: een ware epidemie.

Het baanbrekende onderzoek van professor Lambrecht over de ontstaansmechanismen van allergie en astma is cruciaal voor de preventie, behandeling en genezing van deze aandoeningen.

Om die reden heeft de jury van gerenommeerde internationale experts, onder wie Nobelprijswinnaar Tim Hunt, beslist de Francqui-Prijs uit te reiken aan de uitzonderlijke wetenschapper.

Met deze prestigieuze bekroning beloont de Francqui-Stichting jaarlijks een Belgische wetenschapper voor diens buitengewone werk. De laureaat ontvangt een geldprijs van €250.000.

De officiële uitreiking van de Francqui-Prijs vindt plaats op 11 juni 2014. Het is Koning Filip die de prijs aan professor Lambrecht zal overhandigen.


ACHTERGROND
De Francqui-Stichting werd in 1932 opgericht door de Belgische diplomaat Emile Francqui en de toenmalige Amerikaanse president Herbert Hoover. Beiden investeerden na WO I in diverse wetenschapsorganisaties, om het onderzoek in België te stimuleren.

Vandaag wordt de multidisciplinaire Raad van Bestuur van de stichting voorgezeten door minister van staat Mark Eyskens en de Gedelegeerd Bestuurder Prof. Pierre Van Moerbeke, zelf een vroegere Francqui-laureaat.

Elk jaar reikt de Francqui-Stichting een bedrag van 250.000 euro uit, beurtelings aan een wetenschapper uit de exacte wetenschappen, de humane wetenschappen en de biologische- en medische Wetenschappen.