Grootste machinepark voor 3D-printing van Europa staat in ... Seraing

Waals AM-machinepark voorbeeld van interregionale samenwerking tussen Vlaamse topbedrijven en een Belgisch kenniscentrum met 3D-printinfrastructuur in Luik. "Er komt ook Europese 3D-cluster"

Trefwoorden: #3d, #3d print, #addivitive manufacturing, #am, #digitale productie, #kris peeters, #luik, #seraing, #SIM-STREAM, #sirris

Lees verder

Techniek

( Foto: Sirris )

ENGINEERINGNET.BE – "Ons machinepark in Luik is het grootste en meest gediversifieerde van alle Europese onderzoekscentra. Bedrijven kunnen er met meer dan vijftien verschillende 3D-printingtechnologieën en diverse materialen aan de slag."

Dat claimt het Belgische innovatiecentrum Sirris ter gelegenheid van een bezoek van Vlaams minister-president Kris Peeters in de aanloop van de verkiezingen.

Om de vinger aan de pols van de maakindustrie te houden, stelde het centrum al in de periode 2012 - 2013 een AM-roadmap op. AM staat hierbij voor 'Additive Manufacturing', een vorm van digitale productie, zeg maar de professionele versie van wat courant bekend staat als '3D printing' (dit laatste slaat eigenlijk op toestellen voor huis- en tuingebruik).

De roadmap bracht de betekenis van AM voor de bredere maakindustrie in beeld, samen met de technologische noden, maar ook de opportuniteiten zoals een samenwerking tussen Vlaamse topbedrijven in AM en een Belgisch kenniscentrum met 3D-printinfrastructuur in Luik.

Ze resulteerde overigens in het actieprogramma SIM-STREAM over nieuwe materialen voor AM, gefinancierd door onder meer de Vlaamse regering.

Sirris in een mededeling: 'Wil de Vlaamse maakindustrie haar voortrekkersrol behouden, dan moet ze zich meer richten op slimme specialisering: kleinere oplages van complexere producten met een grotere toegevoegde waarde. Additive manufacturing maakt dit mogelijk'.

Tijdens zijn ontmoeting met belangrijke industriële AM-spelers in het technologiecentrum in Luik kondigde Peeters ook een Europese 3D-cluster aan, waarin Vlaanderen een voortrekkersrol zal spelen.

Het doel is naar verluidt 'tot een actielijst te komen die het beleid kan vertalen in acties: wetgeving, normering, financiering, proeftuinen, demonstratoren, stimulatie, opleiding, internationalisering enz, waarbij concrete toepassingen centraal zullen staan'.