Ook Belg in running voor Europese Uitvinders Award 2014 (+video)

In juni reikt het Europees patenten bureau opnieuw de European Inventor Awards uit. Onder de finalisten ook de Belgische onderzoeker Koen Andries en team met een medicijn tegen TBC.

Trefwoorden: #European Inventor Award, #TBC Janssen, #TBC Koen Andries, #TBC medicatie

Lees verder

Nieuws

( Foto: EPO )

ENGINEERINGNET.BE – Naar jaarlijkse gewoonte beloont het Europese Patenten Bureau ook dit jaar opnieuw de meest belangrijke uitvindingen van het afgelopen jaar.

Er worden awards uitgereikt in verschillende categorieën: industrie, KMO’s, onderzoek, niet-Europese uitvindingen en de bekroning van een ganse carrière met de lifetime achievement award.

De finalisten, en dat zijn er 3 per categorie, zijn bekend en er kan door het publiek nog tot 10 juni worden gestemd. Er werd bij de selectie niet enkel rekening gehouden met de wetenschappelijke verdienste maar ook met de maatschappelijke en economische implicaties van de uitvinding. Op 17 juni weten we dan wie met de award naar huis gaat.

In de categorie industrie, vinden we Prof. emeritus Koen Andries, een microbioloog werkzaam bij Janssen Pharmaceutica in Beerse. Samen met zijn team ontwikkelde hij een nieuw medicijn op basis van bedaquiline dat de energietoevoer naar de tuberculose bacterie afsnijdt.

Het nieuwe medicijn werd eind 2012 goedgekeurd voor productie en is de eerste nieuwe medicatie op de markt voor TBC in 40 jaar. Bovendien is het bijzonder effectief in de bestrijding van resistente TBC bacteriën.

TBC claimt jaarlijks meer dan 1,2 miljoen levens. In 2012 kwamen er wereldwijd 8,6 miljoen nieuwe besmettingen bij. Bovendien wordt de bacterie die de ziekte veroorzaakt steeds resistenter tegen bestaande medicatie.

Het maatschappelijk belang van de medicatie is dan ook zeer groot omdat het nieuwe medicijn ook het behandelingstraject verkort. Bij klassieke medicatie wordt de behandeling door patiënten vaak stop gezet op het moment dat symptomen verminderen zonder dat de ziekte volledig bestreden is.

Dit probleem stelt zich in economisch zwakkere groepen. TBC is een ziekte die vooral in arme landen voorkomt. De nieuwe medicatie verkort de behandeling met 40 dagen.

Nog tot 10 juni kan u hier stemmen voor Koen Andries. Er kunnen bovendien ook reeds nominaties worden ingestuurd voor 2015.

Op de site vindt u ook achtergrond informatie over de andere finalisten. In de categorie industrie concurreert hij met een internationaal team van Ericsson (uitvinders van het 4G mobiel telecommunicatie netwerk) en met Italcementi (zelfreinigend beton).