Ton van der Steen wordt nieuwe voorzitter STW

Prof.dr.ir. Ton van der Steen zal op 1 september prof. dr. Peter Apers opvolgen als voorzitter van Technologiestichting STW.

Trefwoorden: #Erasmus MC, #hoogleraar biomedische technologie, #Peter Apers, #Technologiestichting STW, #Ton van der Steen

Lees verder

personalia

( Foto: STW, Ton van der Steen )

ENGINEERINGNET.NL - Prof.dr.ir. Ton van der Steen, hoogleraar biomedische technologie aan het Erasmus MC te Rotterdam, zal op 1 september tot voorzitter van het bestuur en de bestuursraad van Technologiestichting STW benoemd worden.

Van der Steen begeeft zich op het snijvlak van geneeskunde en techniek, met zijn onderzoek creëert hij technische oplossingen voor klinische problemen binnen de cardiologie.

Zo speelde hij een cruciale rol in de bouw van katheters voor goede diagnose van aderverkalking (via detectie van de zogeheten vulnerabele plak) om zo therapie te verbeteren en nieuwe hartinfarcten te voorkomen. Ook ontwikkelde hij detectiemethoden voor echocontrastmiddelen die inmiddels gebruikt voor diagnose van levertumoren en hartziekten.

Voor het verbeteren van de behandeling van hartziekten met ultrageluid werd hij in 2007 benoemd tot Simon Stevin-meester, de STW-prijs ter waarde van een half miljoen euro.

De aankomende STW-voorzitter heeft zich uitgebreid ingezet voor de definitie van de topsectoren. Voor High Tech systems and Materials heeft hij geschreven aan de roadmap Health en voor Life Science and Health was hij namens de Academie constructeur van de zogeheten LSH plaza.


Over Ton Van der Steen:
medeoprichter en bestuurder van de Medical Delta, een samenwerkingsverband tussen LUMC, Erasmus MC en TUDelft wat technische oplossingen voor zorginnovatie creëert. Hij is lid van de Wetenschappelijke Raad van het Interuniversitair Cardiologisch Instituut Nederland (van de KNAW) en was lid van de Wetenschappelijke Adviesraad van de Hartstichting.

Hij is tevens medeoprichter van de Nederlandse Vereniging voor Medisch Ultrageluid op en was Nederlands vertegenwoordiger bij de Europese vereniging en voorzitter voor medisch ultrageluid van IEEE, de grootste ingenieursvereniging ter wereld.


Over Peter Apers:
was bijna een decennium lang voorzitter van STW. Onder zijn leiding ontstonden de STW-perspectiefprogramma's en de publiek-private Partnershipprogramma's met sterke vraagsturing.

Hij vormde STW om tot een flexibele organisatie met een breed spectrum aan instrumenten voor de financiering van toepassingsgericht onderzoek en valorisatie van kennis.

In 2013 kreeg STW de ISO-9001 certificering. Apers is hoogleraar Databases en decaan, en was lid van het college van bestuur aan de Universiteit Twente.