500 jongeren bouwen robots voor RoboCup Junior België in Malle

Op dit moment zijn 500 jongeren volop bezig met het ontwerpen, bouwen en programmeren van hun eigen robotcreaties. Zaterdag gaan de 92 jongerenteams in Malle aan de slag. Toegang is gratis.

Trefwoorden: #ingenieur, #jongeren, #malle, #opleiding, #robocup, #robocup junior, #robot, #techniek sensor, #vanderborght, #vub, #wetenschap

Lees verder

Opleiding

( Foto: Robocup Junior )

ENGINEERINGNET.BE - RoboCup Junior is een jaarlijkse robotwedstrijd voor jongeren van 8 tot 18 jaar. Samen met hun coaches ontdekken ze alles over robotica en leren ze programmeren en werken met motoren en sensoren.

De beste teams mogen op exclusief bezoek bij ASIMO, de modernste humanoïde robot ter wereld. Daarnaast maken ze kans op een wild card voor de wereldkampioenschappen van 2015.

Na een eerste succesvolle editie in 2009 mag RoboCup Junior zich zelfs de grootste robotwedstrijd in Vlaanderen noemen. Er nemen niet minder dan 92 teams en meer dan 500 jongeren aan deel.

De wedstrijd is een samenwerkingsverband tussen verschillende hogescholen en universiteiten en Provincie Antwerpen. Het voorzitterschap en centrale bestuur ligt bij de Vrije Universiteit van Brussel.

De finale start om 12u, de bekendmaking van de winnaars en prijsuitreiking is voorzien om 15u30. Het word gehouden in het Provinciaal Vormingscentrum Malle.

Robotprofessor VUB Bram Vanderborght, mede-oprichter van RoboCup Junior-België: “Europa heeft meer dan één miljoen vacatures in ICT, hoe vul je die als slechts 110 duizend computerwetenschappers jaarlijks afstuderen? In Vlaanderen zijn er duizenden jobs voor ingenieurs."

"STEM-onderwijs met een apart vak informaticawetenschappen invoeren van kleuter- tot hoger onderwijs kunnen de leemtes helpen vullen. 90% van de toekomstige jobs in 2020 zullen immers digitale skills vereisen."

"Bovendien tonen heel wat initiatieven zoals CoderDojo en Robocup Junior aan dat dit gepaard gaat met heel wat plezier waarbij ook de sociale vaardigheden van jongeren, zoals groepswerk en communicatie, worden aangesproken."

RoboCup Junior, Provinciaal Vormingscentrum Malle, vanaf 12 uur, finale omstreeks 15.30 uur.