Peiling: 28% van jongere ingenieurs vindt nationale politiek ’goed bezig’

Slechts 17,4% van de oudere ingenieurs vindt dat nationale politiek het goed doet. Bij de jongeren is dat 27,8%. Een en ander blijkt uit de Grote Ingenieursenquête van ie-net.

Trefwoorden: #atlas copco, #enquete, #ie-net, #ingenieur, #innovatie, #ondernemer, #peiling, #politiek

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE – ie-net, de koepelvereniging van de Vlaamse ingenieurs, bevroeg tussen 17 en 29 april 2014 in totaal 438 ingenieurs in de doelgroepen 25-37 jaar en 50-65 jaar. Het wilde daarmee inzicht krijgen in wat er omgaat bij ingenieurs op de twee scharnierpunten in hun carrière: de start en het einde van de loopbaan.

De resultaten van de peiling werden onlangs gepresenteerd bij Atlas Copco in Wilrijk (foto). Dat ging alvast gepaard met enkele verrassingen.

Zo blijkt – niet oninteressant in de aanloop van de verkiezingen – de Europese politiek bij de technici beter te scoren dan het nationale niveau. De jongeren tonen zich daarover meer tevreden dan de ouderen.

Bijna 52% van de jongeren vindt dat de Europese politiek goed inspeelt op de huidige economische tendensen, tegenover slechts 37,8% op gewestelijk vlak en 27,8% op nationaal vlak.

De oudere generatie is nog strenger: daar vindt slechts 17,4% dat de nationale politiek het goed doet. Men vindt vooral dat de overheid meer ondernemerschap, innovatie en jobcreatie moet stimuleren (22,3%), en dat de loonlasten, BTW en belastingen omlaag moeten (21,4%).

De ingenieurs vinden wel dat ze in steeds moeilijkere omstandigheden moeten werken. Vooral de ouderen hebben het moeilijk met de negatieve gevolgen van de internationalisering voor hun baan. Ingenieur Hans Romaen van ie-net: “Zij wijzen de toenemende concurrentie door de globalisering en met buitenlandse ingenieurs met de vinger.”

Jongeren staan doorgaans ook positiever tegenover de internationalisering van de job als ingenieur. Zo vindt 68,4% van de jongeren dat Europa een toegevoegde waarde biedt, en dan vooral de eengemaakte markt, de subsidies en de arbeidsmobiliteit.


ACHTERGROND
ie-net bevroeg tussen 17 en 29 april 438 ingenieurs in de doelgroepen 25-37 jaar en 50-65 jaar. 87% van de respondenten waren man, 13% vrouw. Bij de oudere groep was dat resp. 97% en 3%, bij de jongere groep 78% en 22%.