Nieuwe app maakt van je smartphone een alcoholtester

Eindelijk eens een echt nuttig stukje technologie: een analyser met app die van je smartphone een alcoholtester maakt en die je helpt om je drinkgedrag binnen de perken te houden…

Trefwoorden: #alcohol, #alcoholtester, #alcohoot, #alcoline, #android, #app, #ios

Lees verder

Techniek

( Foto: Alcoline )

ENGINEERINGNET – Alcoline, een verdeler van alcoholtesters, lanceert wat het zelf 'de eerste alcoholtester voor iOS en Android smartphones' noemt: de Alcohoot.

Hoe werkt het? Heel eenvoudig. Open de bijhorende app op je smartphone, sluit het toestel (de analyser, een lab-on-a-chip) aan op de audiopoort en klik op 'Begin Test'. Zodra de blauwe LED oplicht, blaas je gedurende 4 seconden in het toestel.

Kort daarna verschijnt het resultaat. Heb je iets te veel op om direct achter het stuur te kruipen, dan toont de app je de restaurants binnen 10 minuten loopafstand waar je nog iets kunt eten. Liever gelijk een taxi bestellen? Ook dat kan via de app.

Het klinkt mooi. Al zijn er al heel wat toestelletjes in de handel die je met gekleurde ledjes vertellen of je over de limiet zit. Onze ervaring is dat ze vaker niet dan wel werken. En de resultaten zijn alles behalve betrouwbaar. Bovendien: je kunt ze niet koppelen aan je gekoesterde smartphone.

De leverancier van de Alcohoot maakt zich alvast sterk dat zijn toestel aan 'hoge kwaliteitseisen' voldoet. Het zou werken op basis een sensortype dat ook in politietoestellen wordt gebruikt, een elektrochemische sensor.

Alcohoot werkt zowel onder iOS als Android. De app is gratis te verkrijgen via de App store en Google play. De resultaten worden (indien gewenst) opgeslagen en in een grafiek weergegeven.

Daarmee heb je een mooi overzicht en kun je de geschiedenis van je drinkgedrag bijhouden.


<

ACHTERGROND
In Nederland bedraagt het minimum bedrag 220 euro bij 0,54 - 0,80 promille (voor beginnende bestuurders ligt de ondergrens bij 0,2 promille). In België is de onmiddellijk inbare boete voor het rijden met 0,5 tot 0,8 promille 150 euro. Dit stijgt binnenkort naar 170 euro. Om te vergelijken: de Alcohoot kost 108,90 euro.