CHU Dinant Godinne installeert CT-scanners met IMR-technologie (+video)

Het universitair ziekenhuis CHU Dinant Godinne heeft twee nieuwe CT-scanners met IMR-technologie geïnstalleerd voor een fors lagere stralingsdosis voor patiënten.

Trefwoorden: #CHU Dinant Godinne, #CT-scan, #IMR-technologie, #Iterative Model Reconstruction, #straling

Lees verder

research

( Foto: Koninklijke Philips )

ENGINEERINGNET.BE - Dankzij de deze twee nieuwe CT-scanners met IMR-technologie kan de stralingsdosis tijdens beeldvormingsprocedures aanzienlijk worden teruggeschroefd terwijl de beeldkwaliteit en de veiligheid van de patiënten worden verbeterd.

Voorheen waren de stralingsdoses bij een CT-scan hoger in radiologie. Het vinden van een juiste balans tussen beeldkwaliteit en ioniserende straling lag moeilijk. Precies om dit streefdoel te verwezenlijken, heeft het CHU Dinant Godinne twee nieuwe scanners aangekocht die zijn uitgerust met de allernieuwste IMR-technologie (Iterative Model Reconstruction).

Deze technologie berust op een complex principe van wiskundige en computergestuurde iteratieve reconstructie, dat een aanzienlijke verlaging van de blootstelling aan röntgenstralen mogelijk maakt.

De beeldkwaliteit van deze scanners is bovendien ook beter dan bij de oudere technologieën. Met IMR wordt het mogelijk de stralingsdoses met 60 tot 80 % te verlagen en tegelijk de beeldkwaliteit met 43 tot 80 % te verhogen, met een 70 tot 90 % lagere beeldruis ten opzichte van de standaard reconstructietechnieken.

Philips is momenteel de enige leverancier die scanners met IMR-technologie aanbiedt.