Lokschapen tegen teken om ziekte van Lyme te voorkomen

Het aantal teken neemt de laatste jaren snel toe, en een deel daarvan is besmet met een bacterie die de zeer ernstige ziekte van Lyme kan veroorzaken.

Trefwoorden: #bacterie, #Borrelia burgdorferi, #Lyme, #Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, #schapen, #Universiteit Wageningen, #Wageningen University, #Wageningen UR, #ziekte van Lyme

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.NL - De afgelopen jaren hebben al een aantal patiënten met deze ziekte zelfmoord gepleegd, omdat hun situatie uitzichtloos is.

Er is namelijk nog steeds geen afdoende medicijn tegen de ziekte van Lyme, die wel in een beginstadium met antibiotica kan worden bestreden.

Onderzoekers van de Wageningse Universiteit gaan met lokschapen teken vangen in bossen, waar teken soms in grote aantallen voorkomen. Een deel van de teken is besmet met de bacterie Borrelia burgdorferi, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.

In 2012 is een onderzoek gestart door Wageningen University en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarbij een van de doelen is te onderzoeken of en hoe het aantal teken in een gebied kan worden verminderd.

Een van de eerste experimenten is schapen die behandeld zijn met een anti-tekenmiddel in een gebied rond te laten lopen waar veel teken zijn. Teken die zich aan de schapen proberen te hechten worden zo snel gedood. De insecticide is niet schadelijk voor de schapen. Ook kunnen schapen niet de ziekte van Lyme krijgen.

Enkele malen per seizoen zal een kudde schapen opnieuw door de bossen gaan, om nieuwe teken weg t vangen. In de zomer van 2014 zullen op drie natuurkampeerterreintjes en op drie boswandelpaden deze experimenten worden uitgevoerd, waaronder de Drentse gemeente Gieten.

In Gieten is een ware plaag van teken in het Zwanemeerbos, met 20 tot 30 teken per honderd vierkante meter.

Vooraf en achteraf wordt het aantal teken op het experimentele traject geteld zodat kan worden bepaald hoeveel er gedood zijn en hoeveel er eventueel nog over zijn. Op elke proeflocatie zal deze behandeling twee tot drie maal worden herhaald om te zien of dit het probleem echt verhelpt.

De proef wordt uitgevoerd door de Resource Ecology Group van Wageningen University onder leiding van dr. Sip van Wieren. Het ‘schapenwerk’ wordt uitgevoerd door Natuurlijk Beheer, Appelscha.