Nederlander krijgt leiding over Googles satellietproject

Google heeft als doel om iedereen op aarde via een netwerk van satellieten toegang tot internet te geven.

Trefwoorden: #Google, #O3b Networks, #satelliet-communicatie, #satellieten, #snelle internetverbindingen, #startup

Lees verder

Nieuws

( Foto: O3b Networks )

ENGINEERINGNET.NL - Greg Wyler, oprichter van de satelliet-communicatie startup O3b Networks uit Den Haag, krijgt de leiding over dit project. Er werken zo'n 20 mensen hieraan.

Google gaat naar schatting tussen de een tot drie miljard dollar investeren in het netwerk, waarbij circa 180 kleine satellieten in een lage baan rond de aarde vliegen.

Ook bewoners van arme landen krijgen zo toegang tot het internet dat in die landen meestal via de mobiele telefoon loopt. De satellieten bieden snelle internetverbindingen, tot 1,2 Gbps.

Google is één van de investeerders in O3b Networks, dat kleine satellieten ontwikkelt. Het lijkt er op dat het bedrijf deze satellieten voor het geplande netwerk wil gaan gebruiken. Doel was om in 2010 al 16 satellieten te lanceren maar door de economische crisis werd dit uitgesteld.

Al eerder hield Google zich bezig met een soortgelijk project, waarbij grote luchtballonnen in afgelegen gebieden eveneens voor internet moeten kunnen verzorgen. Groot obstakel hierbij is dat Google per land van andere frequenties gebruik moet maken. Dit zogenoemde project Loon draait momenteel proef in Nieuw-Zeeland.

Google kocht onlangs Titan Aerospace, fabrikant van drones, die waarschijnlijk de ballonnen uit project Loon gaan vervangen.

Ondertussen is ook Facebook bezig met een soortgelijk project, 'Connectivity Lab' geheten.