Komkommerachtige plant kan medicijn opleveren tegen diabetes type 2

De stof momordicine, die komkommerachtige planten bevatten, helpt de bloedsuikerspiegel te stabiliseren, aldus de Universiteit van Leiden en Naturalis Biodiversity Center.

Trefwoorden: #diabetes type 2, #Komkommerachtige plant, #medicijn, #Momordica charantia, #momordicine, #Naturalis Biodiversity Center, #Universiteit van Leiden

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia, Momordica charantia )

ENGINEERINGNET.NL - Het extract momordicine wordt gewonnen uit Momordica charantia, familie van de bekende komkommerplant.

Al eeuwenlang verwerken de Aziaten deze stof in curry’s. In Azië is diabetes type 2 een groeiend probleem. Dat zou mogelijk verband houden met de steeds lagere consumptie van curry.

Beide instellingen onderzoeken samen de werking van deze stof door het effect daarvan te testen bij bij larven van de zebravis. Dit omdat de werking van de stof op een belangrijk gen bij deze larven gelijk is aan het effect op mensen.

Onderzoekers verspreiden de stof gedoseerd in petrischalen in verschillende vormen. De aanname is dat hoe bitterder de stof is, hoe beter de bloedsuikerspiegel gereguleerd kan worden. De wilde vorm van de plant wordt doorgaans gekenmerkt door een grotere bitterheid dan de veredelde variant.

Binnen een jaar is het eerste onderzoek naar verwachting afgerond. Het Kenniscentrum Plantenstoffen levert een bijdrage aan de financiering van het onderzoek dat recentelijk is opgestart.

Er zijn maar heel weinig medicijnen tegen diabetes type 2 op de markt en bestaande medicijnen zijn behoorlijk duur.

Momordica charantia (sopropo) zit nu al in het assortiment van veel kwekers, maar een veredelde vorm die én diabetes type 2 behandelt én aantrekkelijk is voor consumptie zou een uitkomst zijn. Voor die optimale variant is aanvullend genomics onderzoek nodig.