Tesla geeft alle patenten vrij

Oprichter Elon Musk wil hiermee de ontwikkeling van elektrische auto's stimuleren: open source kan leiden tot snellere opschaling.

Trefwoorden: #elektrische auto, #Elon Musk, #hybride auto, #open source, #Tesla

Lees verder

Techniek

( Foto: Tesla )

ENGINEERINGNET.NL - Minder dan 1% van alle auto's is op dit moment elektrisch. Dit is voor Musk de aanleiding om te kijken of open source kan zorgen voor een snellere ontwikkeling van het marktaandeel aan elektrische voertuigen.

Open source kan ook zorgen voor meer uitvindingen waar het gaat om elektrisch rijden. Musk ziet geen gevaar in het vrijgeven van patenten, omdat hij van mening is dat een bedrijf zo snel moet innoveren dat het niet afhankelijk is van patenten uit het verleden.

Musk plaatste deze week een blogpost 'All our patent are belong to you'.

In deze blogpost stelt Musk dat Telsa deze patenten niet zal gebruiken om concurrenten aan te klagen op inbreuk hiervan of licenties te bedingen, zolang zij Tesla hier ook niet mee lastig vallen.

Voordeel voor Musk op de langere termijn kan zijn dat als de technologie van Tesla standaard wordt, er meer ruimte komt voor verkoop van de accu's die het bedrijf maakt. Tegelijkertijd zijn autofabrikanten nu nog zo weinig geïnteresseerd in elektrische auto's dat Musk ook niet zo bang hoeft te zijn dat deze met patenten aan de haal gaan.

Musk stelt dat leiderschap in technologie niet bepaald wordt door patenten, die weinig bescherming bieden tegen een gemotiveerde rivaal, maar door het aantrekken van de meest getalenteerde techneuten. Open source is een middel om toptalenten binnen te halen, aldus Musk.