Winnaar ‘Test je Talent voor Techniek’ 2014 is KHLim in Diepenbeek

Voor de tweede keer alweer organiseerde SMC Pneumatics de wedstrijd ‘Test je Talent voor Techniek’. Voor België kwam de winnaar dit jaar van KHLim uit Diepenbeek.

Trefwoorden: #hogeschool, #khlim, #musman, #pneumatica, #pneumatiek, #school, #smc, #smc pneumatics, #test je talent voor techniek

Lees verder

Opleiding

( Foto: SMC )

ENGINEERINGNET - Schooldirecties en techniekleerkrachten van Belgische scholen in het secundair en hoger onderwijs zijn begin dit jaar benaderd om deel te nemen aan deze techniekwedstrijd. Niet minder dan 484 leerlingen en/of studenten gingen op de uitnodiging in, een record.

Frank Musman van SMC Pneumatics: “Als gerenommeerde fabrikant van pneumatische componenten en systemen, vinden wij het belangrijk om jongeren vertrouwd te maken met techniek. Techniek is namelijk niet meer weg te denken uit onze hedendaagse samenleving."

Als winnaar kwam de 22 jarige Christoph Jannis uit de bus. Hij was tijdens de techniekwedstrijd 3e-jaars student Energietechnologie aan het KHLim (Katholieke Hogeschool Limburg) in Diepenbeek. Hij kreeg een smartphone Samsung Galaxy S4 Zoom en de school een trainingsmodule van SMC Pneumatics. Jannis heeft inmiddels zijn bacheloropleiding afgerond en werkt als assistent-projectleider bij CKS Elektrische Installaties Bordenbouw bvba.

“Als 3-jarige bacheloropleiding voor het departement IWT zijn we blij met initiatieven zoals deze techniekwedstrijd”, aldus Bart Vandervoort, Docent Pneumatica en Hydraulica op de KHLim in Diepenbeek. “Het is immers belangrijk dat onze studenten in contact komen met dit soort multinationals tijdens hun studie. Niet voor niets onderhouden we dan ook goede contacten met deze bedrijven.”

Vandervoort vertelt dat er in de regio veel vraag is naar technisch geschoold personeel: "Als school spelen wij hier graag op in. Zo kunnen we zeggen dat de meeste studenten van onze opleiding voordat ze feitelijk gediplomeerd zijn, een job aangeboden hebben gekregen of zelfs al een baan hebben voordat ze afgestudeerd zijn."

Voor wat betreft de instroom van technische studenten ziet Vandervoort wel een stagnatie van leerlingen de laatste jaren in het secundair onderwijs: 'maar ondanks het feit dat de mogelijke instroom voor opleidingen voor de KHLim hierdoor afneemt, hebben we de laatste jaren nog een lichte stijging van zo’n 10% aan 1e-jaars studenten gehad.


(Henriëtte van Norel)

FOTO
V.l.n.r. Lode Colson, zaakvoerder CKS Elektrische Installaties Bordenbouw; Philip van Horenbeek, accountmanager SMC Pneumatics; Bart Vandervoort, docent Hydraulica en Pneumatica bij de KLHim; en Christoph Jannis, winnende student KHLim.

ACHTERGROND
De KHLim, behorende tot de associatie KULeuven, organiseert praktijkgerichte opleidingen met alleen al op het departement IWT jaarlijks 800 studenten. In dit departement wordt aandacht besteed aan de richtingen ‘elektro-mechanica’, ‘energietechnologie’, ‘elektronica en ICT’ en ‘chemie en milieuzorg’.