€2 miljoen om nieuwe concepten en technologieën in de zorgsector te testen

Vlaanderen investeert €2 miljoen om nieuwe concepten en technologieën uit te testen in de ‘zorgproeftuinen’, een gestructureerde testomgeving voor de zorgsector.

Trefwoorden: #ouderenzorg innovatie, #ouderenzorg technologie, #proeftuin zorg, #zorgproeftuin, #zorgsector, #zorgsector innovatie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - De Vlaamse regering maakt in totaal 2 miljoen euro vrij om 8 nieuwe concepten en technologieën uit te testen voor de zorgsector.

De proefprojecten worden opgezet door de ‘zorgproeftuinen’. Een proeftuin is een gestructureerde testomgeving waarin organisaties innovatieve producten, diensten en concepten kunnen testen.

In zorgproeftuin Licalab in Turnhout probeert het 'proefproject sociaal makelaar' de wederzijdse steun aan te moedigen tussen ouderen en andere bewoners in een wijk of buurt.

Licalab kondigde eind vorige week trouwens aan dat het Europees gaat. De partners uit Slovenië, Nederland en Italië kozen ervoor om het LiCalab-model te bestuderen voor de uitbouw van een zorgproeftuin in hun eigen land. De collega's uit Slovenië komen 18 en 19 juni alvast op bezoek in Turnhout.

In de zorgproeftuin ‘Ageing in Place Aalst’ zullen 3 projecten van start gaan.

Het 'proefproject Woonzorgwijken' zal in enkele nieuwe wijken in Aalst de meest recente inzichten toepassen op het vlak van zorg voor ouderen.

Het 'proefproject Lage Impact Assistieve Technologie' bij Ouderen wil de levenskwaliteit van zelfstandig wonende ouderen verbeteren met onopvallende technologie in de woning.

Het 'proefproject Democratisering van Internet-of-Things' in de thuisomgeving van senioren wil aan de hand van sensoren de routines (opstaan, bewegen, eten en drinken) van een thuiswonende senior analyseren.

Het InnovAGE-consortium stelt zich als doel kwaliteitsvolle levensjaren toe te voegen en wil senioren onder andere langer en in goede gezondheid in hun vertrouwde omgeving laten wonen. InnovAGE richt zich hierbij prioritair op senioren met een complexe zorgbehoefte in de regio Leuven.

Het 'proefproject Revalidatie van Patiënten met een Herseninfarct in Kort Verblijf' zal een nieuwe voorziening lanceren voor kortdurende beperkte revalidatie na een herseninfarct.

Het 'proefproject Preventie van ongeplande heropnames' zal een systeem opzetten om ouderen thuis beter op te volgen na een opname op de dienst spoedgevallen.

Het 'proefproject VAL-net zal ouderen' aanmoedigen om de adviezen rond valpreventie beter te volgen.

MemoPatch is een proefproject met een zelfklevende huidpleister die via een tinteling op de huid de patiënt eraan herinnert wanneer hij zijn medicatie moet innemen.