Van Houtum gaat olifantsgras gebruiken voor hygiënepapier

Deze producent van toiletpapier en keukenrollen heeft met Cradle Crops, de Zeeuwse leverancier van het olifantsgras, een 10-jarig afnamecontract gesloten.

Trefwoorden: #Cradle Crops, #keukenrollen, #Miscanthus giganteus, #olifantsgras, #toiletpapier, #Van Houtum

Lees verder

Nieuws

( Foto: Van Houtum )

ENGINEERINGNET.NL - Van Houtum, gevestigd in Swalmen, voorziet op lange termijn een daling in oud papier als grondstof voor hun producten.

Vandaar dat het bedrijf onderzoekt of olifantsgras – in het Latijns Miscanthus giganteus – een geschikte vervanging hiervoor is.

Cradle Crops gaat dit de komende jaren telen, waarbij in de eerste 3 jaar 100 hectare olifantsgras wordt aangeplant. Dit gras is op allerlei soorten gronden te telen, er is weinig mest en pesticiden nodig om het uit te laten groeien tot een hoog producerend gewas.

De komende jaren gaat Cradle Crops, gevestigd in het Zeeuwse plaatsje Westdorpe, ook kijken naar andere afzetmarkten voor dit gewas.

Procestechnologen van Van Houtum hebben uit het olifantsgras al cellulose kunnen ontsluiten en de eerste testen hiermee in hun productieproces zijn veelbelovend. Het bedrijf verwacht dan ook in de toekomst olifantsgras op grote schaal als schone grondstof kunnen gebruiken.

Van Houtum zoekt ook nog naar een goede en waardevolle bestemming van de reststromen, wat past binnen hun bedrijfsfilosofie met betrekking tot de circulaire economie van grondstoffen.


Op de foto:
Algemeen directeur Bas Gehlen van Van Houtum (links) en directeur Filip Baecke van Cradle Crops hebben de intentie olifantsgras in te zetten als grondstof voor hygiënepapier. Daartoe is een 10-jarig afnamecontract gesloten.