Elia en Vlerick richten leerstoel rond ’Future of Power Grids’ op

Elia richt bij Vlerick leerstoel op, die toekomst van elektriciteitsnetten gaat bestuderen. Professor Leonardo Meeus is als energiespecialist verbonden aan de brandnieuwe 'chair'.

Trefwoorden: #chair, #elektriciteit, #elia, #energie, #leerstoel, #meeus, #power, #power grid, #transmissienet, #vlerick

Lees verder

Opleiding

( Foto: Vlerick, decaan Philippe Haspeslagh )

ENGINEERINGNET.BE – De beheerder van het Belgische transmissienet 'sponsort' voor een niet nader genoemd bedrag een gloednieuwe leerstoel bij de Vlerick Business School: de 'Future of Power Grids - Elia Group Chair'.

De leerstoel komt er voor een periode van 5 jaar en zal zich focussen op de ontwikkeling van mogelijke toekomstscenario’s voor elektriciteitsnetten en de inschatting van de impact van deze scenario’s.

Elia en Vlerick zijn geen onbekenden voor elkaar. Ze werkten in het verleden bijvoorbeeld al samen in het Vlerick Energy Centre, een onderzoekscentrum dat scenario’s ontwikkelt vanuit de belangrijkste trends en onzekerheden voor transmissienetbeheerders en distributienetbeheerders.

Die samenwerking wordt nu verdiept. Leonardo Meeus als Professor in Energy Markets aan Vlerick en aan de Florence School of Regulation, verbonden aan de leerstoel. Meeuws: “De energiesector in het algemeen en de elektriciteitstransmissiesector meer in het bijzonder zullen in de volgende 10 jaar meer uitdagingen moeten aangaan dan in de laatste 100 jaar samen."

Decaan Philippe Haspeslagh: "Vlerick heeft netbeheer in de elektriciteitsindustrie gekozen als een van zijn sectorprioriteiten omdat de veranderende regelgeving en de technologische evolutie in alternatieve en klassieke energie een omwenteling zullen betekenen in bedrijfsmodellen, investeringsprioriteiten, internationalisering en veranderingsmanagement."

"Elia van eigen bodem en zijn Duits filiaal 50 Hertz zijn daarbij een van de Europese voorlopers."

Jacques Vandermeiren, CEO van Elia: “Uiteindelijk wil iedereen hetzelfde: de bevoorradingszekerheid handhaven, de klimaatproblematiek aanpakken en hernieuwbare bronnen integreren, financiële garanties geven aan investeerders, de consumenten betrekken en de keuze laten."