MKB-bedrijf GPC Kant ontwikkelt pelmachine voor Hollandse garnalen

"Nederland innoveert" GPC Kant pelt Hollandse garnalen met door henzelf ontwikkelde en gepatenteerde garnalenpelmachines. Exit het garnalentransport naar Marokko. Een 'game changer'?

Trefwoorden: #garnalenvervoer, #GPC kant, #innovatie, #lenen, #pelmachine garnalenpelmachine, #techniek, #voeding

Lees verder

Techniek

( Foto: GPC Kant )

ENGINEERINGNET.NL - MKB-bedrijf GPC Kant uit Leens in Groningen pelt voortaan automatisch garnalen, dankzij een zelf ontwikkelde en gepatenteerde pelmachine.

Een knap stukje engineering, want het machinaal pellen van garnalen is complex, vooral vanwege de vele soorten die er zijn: klein groot, krom, recht, glad, etc.

In 2012 nam de onderneming een eerste prototype van zijn pelmachine in productie die 200kg garnalen per dag kon verwerken. Dit jaar, in 2014, volgde door innovatie een nieuwe machine die ongeveer vijfmaal meer capaciteit heeft: 1000kg.

De meeste functies binnen de machine zijn naar verluidt mechanisch: "Mechanische oplossingen zijn minder storingsgevoelig en prima te reinigen. Daarnaast kunnen we de machine volledig in eigen beheer bouwen zodat de kosten beperkt blijven." En ook: "We hebben twee octrooien die ons pelsysteem beschermen"

De door het Leense bedrijf ontwikkelde automatisering belooft de markt van de garnalenverwerking alvast op zijn kop te zetten.

GPC Kant: "De markt is enorm. Wekelijks komen er 200.000 kg gepelde garnalen terug uit Marokko. 95% van alle garnalen wordt daar gepeld vanwege de lage loonkosten."

"Het tranport naar Marokko gaat gepaard met veel CO2-uitstoot. Ons systeem vormt hier een alternatief voor en draagt zo bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Machinaal pellen is namelijk energiezuinig."

Maar er is meer. Doordat machinaal pellen zeer snel gaat, ontstaat een vers eindproduct dat alleen op deze manier kan worden gerealiseerd, stelt GPC Kant: "De garnalen mogen daarom met recht dagvers worden genoemd." Bovendien: de smaak, geur, kleur en structuur van de garnaal gaan niet verloren tijdens het pelproces.

De firma pelt momenteel ongeveer 10% van de markt, maar rekent binnen 5 jaar aan -"minimaal" - de helft van de aangevoerde garnalen te zitten. De innovatie was alvast goed voor tweede plaats in MKB Innovatie Top 100. Een game changer?