Vlaamse CNC-specialist RoboJob richt pijlen op Australië en Nieuw-Zeeland

RoboJob in Heist-op-den-Berg wil zijn robotsystemen voor laden en ontladen van CNC-machines in het verre Australië en Nieuw-Zeeland slijten, via het distributienet van het Japanse Okuma.

Trefwoorden: #Aluro, #cnc, #frezen, #okuma, #robojob, #techniek

Lees verder

Techniek

( Foto: Vimeo / RoboJob )

ENGINEERINGNET – De Vlaamse technische nichespeler RoboJob, gespecialiseerd in het laden en ontladen van CNC-machines, heeft groeiplannen in het verre Australië en Nieuw-Zeeland.

Het heeft namelijk een distributiedeal gesloten met een internationale sectorgenoot, de Japanse machinebouwer Okuma, om gebruik te maken van diens verkoopsnetwerk in de twee bovengenoemde landen.

RoboJob werd in 2007 opgericht door ingenieurs Helmut De Roovere en Luc De Ceuster, als dochteronderneming van Aluro, een toeleverancier van CNC draai- en freeswerk. Het kan daarom bogen op heel wat ervaring in de verspaning en de machinebouw.

Recent nog zette de onderneming, na België en Nederland, zijn eerste stappen richting Duitsland. Nu dus gevolgd door Australië en Nieuw-Zeeland.

Australië en Nieuw-Zeeland liggen niet meteen bij de deur? De Roovere: “Nadat we voor het eerst contact hadden met Okuma op de EMO-beurs in Hannover, zijn we de Australische en Nieuw-Zeelandse markt gaan onderzoeken."

"Daar zijn we tot de conclusie gekomen dat deze heel veel gelijkenissen vertoont met de West-Europese markt. Ook daar heb je heel wat kleine en middelgrote verspaningsbedrijven die met de zelfde problematiek te kampen hebben als wij in West-Europa."

Phil Hayes, Managing Director van Okuma: “Toen we het RoboJob-systeem voor het eerst zagen op de EMO-beurs in Duitsland, waren we meteen onder de indruk. Zo’n compact systeem waarop je toch zoveel volume kwijtraakt, en zo makkelijk te gebruiken! Dat hadden we nog nooit gezien."

De Ceuster en De Roovere willen naar eigen zeggen inspelen op een noodzaak in de verspanende industrie: "Doordat hun brutomarge jaar na jaar afneemt en de producenten in de verspanende industrie steeds vaker geconfronteerd worden met stijgende loonkosten, en als gevolg van het tekort aan geschoolde CNC-operatoren en de stijgende vraag naar flexibiliteit en plafonnering van het markttarief, zijn we ervan overtuigd dat een loskoppeling van manuren en productie-output noodzakelijk is."

Vooral voor kleine en middelgrote series kunnen hun ruimtebesparende robotsystemen voor het automatisch beladen en ontladen van CNC-machines daar hun steentje toe bijdragen, zijn ze van mening, "om het behoud van de verspanende industrie op lange termijn te garanderen." Lees: de concurrentie met de lageloonlanden te pareren...