Waarom toeleverancier G&G gasbullets mag bouwen voor Maagdeneilanden

G&G, een zusterbedrijf van Geldof, is gestart met de verscheping van gigantische gasopslagtanks naar de Maagdeneilanden. Wat drijft terminalbouwer VVTI ertoe ze in het dure België te laten bouwen?

Trefwoorden: #ADPO, #bullet, #drukvat, #g&c, #gastank, #geldof, #lageloonland, #maagdeneilanden, #meurisse, #toeleverancier, #VTTI

Lees verder

nieuws

( Foto: G&G )

ENGINEERINGNET.BE – Wat brengt een internationale en wereldwijd opererende terminalbouwer als het Nederlandse VTTI ertoe drukvaten voor de Maagdeneilanden te laten bouwen in een land als België, dat toch bekend staat om zijn dure loonkost en waar alle toeleveranciers onder druk staan van de bitse concurrentie uit de lageloonlanden?

Een goede vraag, want de toeleveringsbedrijven G&G International en Geldof slagen er blijkbaar desondanks in opdrachten binnen te halen die al te vaak richting verre regio's met veel goedkoper arbeidskrachten verdwijnen.

Dat is verrassend, temeer daar de troef van de geografische nabijheid niet speelt. De tien gastanks – 'bullets' - die G&G nu aan het uitleveren is, zijn namelijk bestemd voor de Maagdeneilanden, niet direct bij de deur dus.

Bij het laatste wapenfeit - de bestelling van 57 tanks door het Antwerpse ADPO - speelde dat gegeven ongetwijfeld wel een rol (pc- en tabletgebruikers: zie leestips onderaan).

“Voor VTTI was de levertermijn van negen maanden een absolute must,” vertelt Project Manager Steven Vandenberghe. “Er zijn maar een handvol spelers die zo’n serie bullets kunnen maken binnen zo’n korte termijn. Daarnaast kunnen wij terugvallen op onze uitgebreide ervaring in de productie van enorme kwalitatieve bullets. Dat was dan ook meteen onze unieke kracht.”

"Bedenk daarbij dat de eerste maanden van dergelijke projecten voorbereiding zijn: engineering, aankopen metaalplaten enzovoort. Dan blijven er maar een zestal maanden meer over voor de productie."

Voor de fabricage van onder andere de mangaten en nozzles werkte G&G nauw samen met zusterbedrijf Geldof in Harelbeke. “Onze recente investeringen dragen enorm bij tot de realisatie van dergelijke projecten”, claimt Marc Meurisse, bestuurder bij G&G. “Dankzij deze innovaties kunnen we onder andere de metalen ringen sneller aan elkaar zetten waardoor seriewerk mogelijk is. Recent namen we ook de nieuwe straal- en schilderhal in gebruik. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat we de vooropgezette termijn konden halen.”

Ook in het geval van ADPO bleek de korte fabricagetermijn een doorslaggevende rol: deze 57 tanks moeten binnen de 6 maanden op transport gaan.

Het Nederlandse VVTI is een wereldwijd opererende terminalbouwer, die de 18 tanks op de Maagdeneilanden wil inzetten voor de omschakeling van twee elektriciteitscentrales van zware stookolie naar gas. Verwacht wordt dat het project de productiekost van de elektriciteit jaarlijks met 90 miljoen dollar zal verlagen.

"Voor ons gaat het om een echt sleutelproject", aldus Meurisse. "De omliggende eilanden en nationale gemeenschap volgen dit project erg nauwgezet. We zijn er dan rotsvast van overtuigd dat als we dit project succesvol afronden, tal van gelijkaardige projecten zullen volgen."

De bullets worden gedurende de volgende weken per twee verscheept naar een opslagplaats in Nederland. Van daaruit zullen ze in twee à drie zeetransporten, die telkens ongeveer twee weken in beslag zullen nemen, naar de Maagdeneilanden gebracht worden.