ExxonMobil kiest Texas voor gloednieuwe ’multi-billion’ stoomcracker

Woordvoerder: "Er zullen 10.000 bouwvakkers aan werken, er worden 350 directe en 4.000 indirecte jobs gecreëerd en lokale overheden innen jaarlijks 90 miljoen dollar aan extra belastingen."

Trefwoorden: #baytown, #energie, #exxon, #exxonmobil, #plant, #polyethyleen, #schaliegas, #steam cracker, #stoomcracker

Lees verder

Nieuws

( Foto: ExxonMobil, Baytown plant )

ENGINEERINGNET.BE - De spreekwoordelijke inkt van het nieuws dat de energieprijzen in België (veel) hoger liggen dan in de ons omringende landen was nog niet droog (zie leestip onderaan), of ExxonMobil zette nog maar eens in de verf hoe groot ons concurrentienadeel daardoor geworden is ten opzichte van de rest van de wereld.

De gigant kondigt namelijk een 'multi billion' project aan voor een nieuwe stoomcracker in Texas (Baytown), 'één van onze grootste projecten om de olie- en gasmarkt in de VS te ontwikkelen'.

De cracker zal een capaciteit hebben van 1,5 miljoen ton per jaar, en er worden downstream meteen twee volledig nieuwe lijnen bijgebouwd om 650.000 ton polyethyleen per jaar te processen.

Maar wat belangrijker is: "Het project is in hoofdzaak mogelijk gemaakt door de overvloedig beschikbare, betaalbare aardgasprijzen in de VS."

“Schaliegas heeft een dubbel voordeel voor ons als chemiebedrijf", aldus een woordvoerder, 'het is een vorm van energie en tegelijk een grondstof voor veel plastics en andere producten." (Petro)chemische ondernemingen staan in de VS in voor niet minder dan 30% van het totale aardgasverbruik.

Ook niet oninteressant voor zij die het beleid maken in België: er zullen 10.000 bouwvakkers werken aan de nieuwe plant, er worden direct 350 en indirect 4.000 nieuwe jobs gecreëerd en de locale overheden zullen elk jaar naar schatting 90 miljoen dollar aan extra belastingen mogen innen dankzij de investering van ExxonMobil.

Nochtans zal de loonkost niet meteen een beslissende factor geweest zijn bij de beslissing om in de VS te investeren: het gemiddelde loon van een 'blue collar'-werker in Texas ligt naar verluidt rond 100.000 dollar per jaar. "Het zijn allemaal jobs met een hoge toegevoegde waarde."

Om aan voldoende personeel te raken, heeft de chemiegigant meteen maar 1 miljoen dollar geschonken aan 9 technische scholen in de regio.