Doctoraatsstudent ontwikkelt virtuele camera voor voetbaluitzendingen

UHasselt-doctoraatsstudent Patrik Goorts heeft een computergestuurde ‘virtuele camera’ ontwikkeld, die meer mogelijkheden biedt dan de huidige cameratechnologie.

Trefwoorden: #afstandsonderwijs, #software, #telechirurgie, #UHasselt, #videoconferenties, #virtuele camera, #voetbal

Lees verder

research

( Foto: screenshot Youtube - UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE - Met deze computergestuurde ‘virtuele camera’ kan een regisseur beelden schieten die met de huidige cameratechnologie niet mogelijk zijn.

“Het systeem werd in de eerste plaats ontwikkeld met het oog op voetbaluitzendingen, maar kan ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld wedstrijdanalyse en - mits enkele aanpassingen - voor onder meer videoconferenties, afstandsonderwijs en telechirurgie”, zegt Patrik Goorts, verbonden aan de faculteit Wetenschappen aan de UHasselt.

Dit virtuele-camerasysteem bestaat in feite uit een aantal vaste, onbeweegbare en onbemande camera’s, die rond een voetbalveld worden opgesteld om opnames te maken. Aan de hand van deze shots genereert de software vervolgens beelden vanuit standpunten naar keuze, ook van daar waar geen camera stond.

Met de computergestuurde, virtuele camera kan de regisseur vrij bewegen rond het veld om zo iedere spelsituatie steeds vanuit de meest optimale hoek in beeld te brengen. Maar hij kan ook het beeld bevriezen en rondcirkelen om bijvoorbeeld een buitenspelsituatie of voorzet te analyseren.

Het door Patrik Goorts ontworpen systeem is nog een prototype, maar heeft voldoende potentieel om uit te groeien tot een rendabel product.


Bekijk hieronder het UHasselt-YouTube-filmpje
over de virtuele camera van Patrik Goorts