Crowdfunding voor 15% van zon-PV projecten

Op dit moment kan men via crowdfunding voor duurzame energieprojecten terecht bij 66 lopende initiatieven, zo blijkt uit inventarisatie van EnergyTracker.nl.

Trefwoorden: #duurzaam, #duurzame energie, #Energia, #Energytracker.nl, #zon-PV projecten, #zonne-energie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL - In de afgelopen twee jaar zijn 15 crowdfunding projecten in de Nederlandse duurzame energiemarkt succesvol opgeleverd. Dit zijn in meerderheid zon-PV projecten, met een totaal vermogen van 2,8 MWp.

Ook drie windparken kwamen met behulp van crowd funding van de grond, waarbij het publieksaandeel goed was voor 2,54 MW aan vermogen.

Energeia spoorde sinds juni 2012 in totaal 84 duurzame-energieplannen op waarbij de initiatiefnemers het plan hebben opgevat om het project (al dan niet deels) via crowdfunding te financieren.

De overgrote meerderheid van de plannen (69) waren zon-PV-projecten, gevolgd door wind-op-land (13). Drie plannen (2x wind-op-land, 1x solar) sneuvelden, 15 projecten zijn zoals gezegd inmiddels opgeleverd.

De website volgt momenteel 371 niet-huishoudelijke zon-PV projecten in planning of aanbouw. Geteld worden alleen projecten die in aanmerking komen voor SDE+ subsidie, en dus 15 kWp of groter zijn.

In 56 van deze gevallen, ofwel 1 op de 6,5 projecten (15%), is er sprake van gehele of gedeeltelijke crowdfunding. Bij wind-op-land is deze ratio 1 op 35 (3%).

Crowdfunding van duurzame-energieprojecten komt het vaakst voor in de provincies Noord-Holland (16) en Gelderland (18). De gemeenten Amsterdam en Neder-Betuwe herbergen de meeste initiatieven (elk vier), gevolgd door ’s-Hertogenbosch en Groningen (met elk drie).