MKB-bedrijf ontwikkelt unieke elektrische ’direct drive in-wiel motor’

Nederland innoveert! MKB-bedrijf e-Traction ontwikkelde TheWheel, een unieke elektrische direct drive in-wiel motor, waarbij stator en rotor zijn omgedraaid en alles in het wiel stilstaat.

Trefwoorden: #aandrijflijn, #e-traction, #energie, #mechatronca, #mkb, #motion control, #onderzoek, #techniek, #thewheel, #Ziehl-Abegg

Lees verder

research

( Foto: e-Traction Europe )

ENGINEERINGNET.NL - Dit is alleszins een innoverend mechatronisch concept. e-Traction Europe, in 1981 door Arjan Heinen in Apeldoorn opgericht, werkt al geruime tijd aan zijn vinding. Heinen bedacht een 'in-wiel motor', waarbij alles binnen het wiel stilstaat en stator en rotor zijn omgekeerd.

De techniek is al in 2001 gepatenteerd, maar sindsdien verder ontwikkeld. Nog in 2012 nam de private equity speler De Hoge Dennen Capital de meerderheid van de aandelen over. e-Tractionwerkt vandaag met 35 hoogopgeleide ingenieurs.

'Ons idee maakt het conventionele concept van een aandrijflijn een compleet achterhaald idee', claimt het bedrijf uitdagend op zijn website. 'Bij een voertuig uitgerust met TheWheel is de complete aandrijflijn het wiel zelf'. Het is dus een elektrische direct drive in-wiel motor.

De MKB'er mikt op de veelgelovende markt van e-mobility, met een technologie die minder vervuilend is, een lager energieverbruik heeft, geen fossiele brandstoffen verbruikt, comfortabeler is voor de gebruiker en ook goedkoper in gebruik en onderhoud dan een voertuig met een conventionele aandrijflijn.

Het ontbreken van de mechanische overbreng zorgt er bovendien voor dat de aandrijflijn efficiënter is omdat er geen mechanische verliezen zijn.

"Een elektrisch voertuig met onze technologie is omgevingsvriendelijk omdat het ronkende geluid van de motor is vervangen door een aangename stilte."

Om dit product een wereldwijd in de markt te zetten, heeft e-Traction samenwerkingsverbanden afgesloten met licentiepartners zoals het Duitse Ziehl-Abegg.

e-Traction steekt naar eigen zeggen niet alleen tijd in de ontwikkeling van een duurzaam product, maar doet dat ook in de duurzame relatie met buitenlandse fabrikanten: "Niet alleen ons product is dus innovatief. Ook ons mondiale netwerk is dat."

Tijdens de MKB Innovatie Top 100 op 11 juni 2014, heeft Mercedes-Benz e-Traction alvast bekroond met de 'BlueEFFICIENCY Award'.