Winnaars Spinozapremie 2014 bekend

Experimenteel natuurkundige Dirk Bouwmeester, archeoloog Corinne Hofman, milieutechnoloog Mark van Loosdrecht en trekvogelecoloog Theunis Piersma ontvangen dit jaar deze prijs.

Trefwoorden: #NWO, #Spinozalaureaten, #Spinozapremie 2014, #wetenschappelijk onderzoek

Lees verder

Nieuws

( Foto: © NWO/Arie Wapenaar )

ENGINEERINGNET.NL - De laureaten ontvangen dit najaar elk 2,5 miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek.

Elk jaar bekroont de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) de beste wetenschappers van Nederland die ook naar internationale maatstaven tot de absolute top van de wetenschap behoren. Hiermee stimuleert NWO toponderzoek in Nederland.

De NWO-Spinozapremie bestaat sinds 1995. Dit jaar reikt NWO de NWO-Spinozapremies voor de 20ste keer uit. Inclusief de nieuwe laureaten telt Nederland 73 NWO-Spinozalaureaten.

Prof. dr. D. (Dirk) Bouwmeester (1967) is hoogleraar Natuurkunde aan de Universiteit Leiden en bekleedt daarnaast een hoogleraarspositie aan de University of California in Santa Barbara. Bouwmeester bestudeert en test als experimenteel natuurkundige de grenzen van de quantummechanische wereld. In 2003 introduceerde Bouwmeester in samenwerking met professor Penrose een radicaal nieuwe methode om te experimenteren met quantummechanische eigenschappen van relatief grote objecten, en in 2006 toonde hij aan dat een cruciale techniek voor deze experimenten, namelijk het superkoelen van een object met licht, mogelijk is.

Prof. dr. C.L. (Corinne) Hofman (1959) is hoogleraar Archeologie van het Caribisch gebied aan de Universiteit Leiden. Sinds de jaren '80 verricht zij archeologisch onderzoek in het Caribisch gebied. Hofman bestudeert de kolonisatie van het Caribisch gebied vanuit de beleving van de Caribisch-Indiaanse bevolking. Zij is bekend om haar multidisciplinaire aanpak waarin ze archeologie combineert met onder andere isotopenonderzoek, archeometrie, bio-archeologie, moleculaire biologie, netwerkanalyse, etnohistorie en etnografie.

Prof. dr. M.C.M. (Mark) van Loosdrecht (1959) is hoogleraar Milieubiotechnologie en Waterzuivering aan de Technische Universiteit Delft. Van Loosdrecht bestudeert en beïnvloedt de eigenschappen van micro-organismen en microbiële gemeenschappen in technische systemen. Hij combineert onderzoek en ingenieurschap in het ontwikkelen van technologieën. Zijn onderzoek naar het gedrag van bacteriën onder dynamische condities zorgt voor nieuwe manieren om water te zuiveren en waardevolle stoffen te maken uit afvalmateriaal. Momenteel richt het onderzoek van de groep van Van Loosdrecht zich sterk op de productie van grondstoffen uit afvalstromen.

Prof. dr. T. (Theunis) Piersma (1958) is hoogleraar Trekvogelecologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en als waddenbioloog verbonden aan het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. Met een internationaal onderzoeksteam onderzoekt hij hoe klimaat, voedsel, roofvijanden, ziektekiemen en historisch-genetische achtergrond wad- en weidevogels beïnvloeden.
Het onderzoek van Piersma veranderde de gangbare ideeën over de aerodynamica (de maximale non-stop vliegafstand voor een vogel bleek geen 5000 km, maar wel 13000 kilometer te zijn), bewees de grote rol van ziektekiemen op het leven en de evolutie van zoogdieren en vogels en wierp nieuw licht op hoe de flexibiliteit van het fenotype - hoe een beest eruitziet of zich manifesteert - de evolutie van een diersoort beïnvloedt. Piersma maakte de kennis over het fenotype ook buiten zijn eigen vakgebied toepasbaar.

Op 9 september 2014 vindt de feestelijke uitreiking van de NWO-Spinozapremies plaats in de Nieuwe Kerk in Den Haag. De laureaten ontvangen dan hun premie en presenteren hun onderzoek en plannen voor de komende jaren.


Op de foto:
NWO-Spinozalaureaten Theunis Piersma, Mark van Loosdrecht en Dirk Bouwmeester, met Spinozacommissievoorzitter Eduard Klasen (links) en NWO-bestuursvoorzitter Jos Engelen. Laureaat Corinne Hofman verbleef in het buitenland.