Nieuwe technologieën uit CERN in Amsterdam commercieel gemaakt

Het ‘Nikhef-CERN Business Incubation Centre (BIC)’ gaat starters ondersteunen om innovatieve, mede op CERN ontwikkelde technologieën op de markt te brengen.

Trefwoorden: #BIC, #CERN, #deeltjesversneller, #Nikhef, #Nikhef-CERN Business Incubation Centre

Lees verder

Nieuws

( Foto: Nikhef © Hanne Nijhuis )

ENGINEERINGNET.NL - Tijdens een door het Nikhef georganiseerd feestelijk symposium in Amsterdam, ter gelegenheid van de viering van het 60-jarig bestaan van CERN, hebben Frank Linde (directeur Nikhef) en Rolf Heuer (directeur-generaal CERN) het contract getekend dat de basis vormt van het Nikhef-CERN BIC. Het centrum zal gevestigd worden bij Nikhef op het Amsterdam Science Park.

Het CERN hoopt door R&D partnerships, licenties of consultancy aan te bieden de weg te effenen voor de overstap van nieuw ontwikkelde technologie in de fundamentele wetenschap naar de industrie en de commerciële ontwikkeling ervan.

Subatomaire fysica is een goudmijn voor innovatie, aldus het Nikhef, dat al verschillende bedrijven heeft helpen starten rond CERN-gerelateerde technologie, zoals Amsterdam Scientific Instruments, Omics2Image en Sensiflex.

Nikhef en CERN werken onder meer samen in het zogeheten ATLAS-experiment, één van de twee experimenten die het higgsdeeltje vonden. De van de ATLAS-detector afkomstige chip wordt door Amsterdam Scientific Images gebruikt in commerciële detectoren.

Hans Roeland Poolman, CEO van Amsterdam Scientific Instruments en Omics2Image: “Op basis van de door CERN geleide Medipix-collaboratie ontwikkelde detectie-technologie, geeft de samenwerking met Nikhef ons een voorsprong in de markten voor elektronenmicroscopie en massaspectrometrie.”

Het BIC ondersteunt de ontwikkeling en exploitatie van innovatieve ideeën en technologieën uit de hoge-energiefysica, zoals deeltjes-detectoren, koeltechnologie en computing- en dataverwerkingstechnologie.

CERN draagt bij in de vorm van de transfer van technologie en know-how door technische bezoeken aan CERN en door voorkeurstarieven voor licenties van intellectuele eigendommen van CERN.

Nikhef biedt eveneens technologische expertise en daarnaast kantoorruimte en ondersteuning bij bedrijfsontwikkeling en het vinden van financiering. Nikhef bouwt daarbij voort op het Amsterdam Venture Lab, een initiatief van de Universiteit van Amsterdam en partners, gehuisvest op het Amsterdam Science Park.

Dit initiatief biedt faciliteiten en ondersteuning voor uit de wetenschap ontsprongen bedrijven.