Ongekende efficiëntie van gaswarmtepompen

Gaswarmtepompen zijn een uitstekende manier om gebouwen te verwarmen of te koelen en ook een technologie die veel te weinig bekendheid geniet.

Trefwoorden: #aardwarmte, #compressor, #energie, #gaswarmtepomp, #TNO, #TVVL, #warmtepomp

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET.NL - De TVVL, de vereniging die kennis verzamelt en deelt over gebouwgebonden installaties, netwerkbeheerder Alliander en TNO presenteerden onlangs de resultaten van een Technologiecluster (TC) rond gaswarmtepompen: "Als je slim gebruik maakt van de mogelijkheden, dan kun je aanzienlijke besparingen bereiken."

Het gebruik van gas heeft voordelen. Piet Jacobs (TNO) maakt de vergelijking met elektrische warmtepompen: ‘De elektriciteit moet van een centrale komen en dat leidt tot verliezen bij het opwekken en tijdens het transport. De verliezen kunnen oplopen tot 60%. Gaswarmtepompen kennen nauwelijks transportverliezen, want je verbrandt het gas ter plekke. Bovendien kun je de warmte die ze produceren hergebruiken.’

De deelnemers aan het TC dachten zelfs nog verder. Ze willen koelen en verwarmen slim combineren. Jacobs: ‘Neem een bedrijventerrein waar een datacentrum staat dat koeling nodig heeft met daarnaast een kantoor dat verwarmd moet worden. Als je de energiebehoeften van die gebouwen combineert, kun je grote besparingen realiseren.’

Een ander voorbeeld zijn ziekenhuizen waar operatiekamers gekoeld moeten worden en bestaat daarnaast behoefte aan warm water. Het Gooiland ziekenhuis combineert die twee al en de ervaringen zijn positief.

Nog slimmer is het om gaswarmtepompen in te zetten op plekken waar het elektriciteitsnet onvoldoende capaciteit heeft. Gaswarmtepompen bieden daar een goed alternatief.


(bron: TNO, foto: Wikipedia, voorbeeld absorptie warmtepomp)