• 01/07/2014

Best practices: eerste hulp bij metingen met CMM’s - whitepaper

Hoewel de krompasser nog niet afgeschreven is, maakt de CMM opgang in productieomgevingen. Maar kent u de voordelen van een mobiele ten opzichte van een vaste opstelling? FARO rapporteert.

Trefwoorden: #buismetingen, #coördinatenmeetmachines, #FARO, #first article inspectie, #lasermeting, #Ontvangstcontrole, #reverse engineering, #uitlijning

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Ontvangstcontrole, first article inspectie, uitlijning, reverse engineering, buismetingen etc. In een moderne productieomgeving wordt er heel wat afgemeten. Om aan de hoge kwaliteitsnormen te kunnen voldoen, moet nagenoeg elke stap in het productieproces gemeten worden.

Er bestaan dan ook heel wat tools om deze controles en metingen uit te voeren.

Van krompasser tot mechanisch systeem
Hoewel traditioneel handmeetgereedschap zoals een krompasser nog wel gebruikt worden voor eenvoudige metingen, zijn vooral de coördinatenmeetmachines (CMM’s) tegenwoordig erg in trek. Die zogenaamde CMM’s bieden een hoge nauwkeurigheid en een koppeling met CAD-modellen.

Net als de omgeving waarin ze gebruikt worden, evolueren deze machines razendsnel want zo nemen hun mobiele tegenhangers steeds meer de overhand. Maar wat zijn nu de voordelen van een mobiele ten opzichte van een vaste CMM? Hoog tijd om de eigenschappen van mobiele CMM’s eens op een rijtje te zetten.

Voordelen van mobiele CMM’s
Lichter en flexibeler
Mobiele CMM’s bieden alle voordelen van de traditionele CMM’s en daarnaast zijn ze flexibeler en lichter. In tegenstelling tot bij een vaste CMM, gaat de machine naar het object dat gemeten moet worden. Vooral bij complexe en grote assemblages die moeilijk te verplaatsen zijn, komt dit goed van pas.

Nauwkeurig ongeacht omgeving
Bij mobiele CMM’s is het niet langer nodig om ze in te zetten in geklimatiseerde ruimtes. Dankzij hun robuuste karakter leveren ze zeer nauwkeurige resultaten in de meest uiteenlopende omgevingen.

Eenvoudige bediening
Bovendien zijn mobiele CMM’s een stuk eenvoudiger te bedienen dan vaste CMM’s. Dit maakt dat heel wat meer medewerkers metingen kunnen uitvoeren.

Soorten mobiele CMM’s
Er bestaan twee soorten mobiele CMM’s. Hieronder geven we een beknopt overzicht van beide categorieën en de toepassingen waarvoor ze gebruikt kunnen worden.

Scharnierarmen
Een scharnierarm bepaalt en registreert de locatie van een taster in een 3D-ruimte en stuurt de resultaten door naar de software. Om de positie van de taster te kunnen berekenen, moet de rotatiehoek van elk gewricht en de lengte van elk armsegment gekend zijn.

Maximaal is daarbij normaal gesproken een werkbereik mogelijk met een straal van 60 tot 185 cm (een diameter of werkvolume van 120 tot 370 cm). Een meetarm heeft gewoonlijk 6 of 7 rotatieassen, waardoor het instrument een groot aantal posities kan innemen.

Populaire toepassingen voor een scharnierarm zijn op CAD gebaseerde inspectie, first article inspectie, uitlijning en reverse engineering.

Laser trackers
De werking van een laser tracker is relatief makkelijk te begrijpen, want er worden twee hoeken en een afstand gemeten. De tracker zendt een laserstraal naar een retro reflectief doel dat tegen het te meten object wordt aangehouden.

De laserstraal wordt weerkaatst door het doel en volgt het pad terug naar de tracker, waar het binnenkomt op dezelfde plaats als van waaruit het werd verzonden. Retro reflectieve doelen verschillen, maar het meest populaire doel is de bolvormig gemonteerde retroreflector (SMR).

Als de laserstraal weer door de tracker wordt opgevangen, gaat het naar een afstandsmeter, die de afstand meet tussen de tracker en de SMR. De afstandsmeter behoort tot een van de twee volgende types: interferometer of absolute afstandsmeter (ADM).

Laser trackers bieden een extreme nauwkeurigheid en een veel groter meetbereik (tientallen meters in doorsnede). Ze verzamelen coördinaatgegevens met een zeer hoge snelheid en kunnen eenvoudig door één gebruiker worden bediend.

Enkele typische toepassingen voor een laser tracker zijn uitlijning, inspectie van onderdelen en reverse engineering.

Hetzelfde maar dan beter
Ondanks het brede aanbod van tools voor kwaliteitsmetingen worden mobiele CMM’s steeds populairder. Ze bieden de nauwkeurigheid waarnaar u op zoekt bent en bovendien maakt het systeem u flexibeler omdat de machine altijd en overal ingezet kan worden.

Hoewel mobiele CMM’s goedkoper zijn dan een traditionele CMM blijft het een fikse investering. Daar tegenover staat wel dat u met een mobiele CMM kan besparen door minder uitval, kortere meettijden en een verbeterde productkwaliteit.

Dit maakt dat bedrijven hun investering vaak al binnen een jaar volledig terugverdiend hebben.


Voor meer informatie:
FARO Benelux
Hans Rymenants, Account Manager Metrologie België
hans.rymenants@faroeurope.com - www.faro.com
T. 00 800 3276 7253

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
Insticom


Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.