Belg vindt weg naar veilingsites met goedkope namaak

85 % van de namaak die België binnenkomt is gekocht op veilingsite. De cel Cybersquad van Belgische douane sloot er onlangs nog 71 en nam 188 domeinnamen in beslag.

Trefwoorden: #counterfeit, #douane, #economie, #lager, #namaak, #skf

Lees verder

nieuws

( Foto: SKF, industriële namaak, een door de Nederlandse douane in beslag genomen partij lagers )

ENGINEERINGNET.BE - De cel 'Cybersquad' van de douane is een relatief kleine dienst. Desalniettemin slaagde ze erin tijdens de vierde editie van de internationale operatie In Our Sites niet minder dan 71 sites op te doeken die namaakgoederen verkochten.

65 daarvan waren voor het conto van de Algemene Administratie van Douane en Accijnzen, de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie sloot er naar verluidt 6. Bovendien werden wereldwijd 188 domeinnamen in beslag genomen.

De cel onderzocht ook via welke websites het gros van de namaak in België werd gekocht. Ze schreef de geadresseerden van postpakketten met namaak aan met de vraag op welke website hij de goederen kocht.

85 % van de namaak die België binnenkomt blijkt gekocht te zijn op een veilingsite, waarbij de Chinese shops 56 % voor hun rekening nemen. "De Belg heeft dus ook op het internet de weg gevonden naar goedkope namaak."

Daarnaast merkt de douane naar eigen zeggen 'ook een stijgende verkoop van namaak via sociale media en nu zelfs via mobiele applicaties'.

De cel Cybersquad in een mededeling: "De douane probeert de burger te helpen door deze verkoopkanalen zo snel mogelijk te sluiten. Indien de goederen onderschept worden, kan de merkhouder van de goederen aan de koper vaak een dure schadevergoeding vragen."

"Namaak is slecht voor de lokale economie en is meestal van slechte kwaliteit. Onderschepte goederen worden vernietigd."


ACHTERGROND
Cybersquad werd op 1 september 2012 binnen de Belgische douane. De cel valt onder de opsporingsdiensten en wil de strijd aangaan tegen alle vormen van internetfraude waarvoor de douane bevoegd is. Dit omvat onder andere de verkoop op het internet van illegale goederen zoals namaakgoederen, namaakgeneesmiddelen, drugs, precursoren, cites en wapens, alsook de internethandel waarbij getracht wordt belastingen te ontduiken zoals invoerrechten, accijnzen en BTW.