Starter PharmaFluidics wil experimentele pilaarkolommen industrierijp maken

Dit is Belgisch. PharmaFluidics vindt kapitaal om gepatenteerd ontwerp verder te ontwikkelen. Stichter Dr. ir. Paul Jacobs: “Onze technologie doorbreekt fysische grens in chromatografie"

Trefwoorden: #biomerker, #chromatografie, #hplc, #imec, #medisch, #onderzoek, #PharmaFluidics, #proteoom, #vib, #vito, #vub

Lees verder

research

( Foto: Pharmafluidics )

ENGINEERINGNET.BE – 'Zelfs met de meest gesofisticeerde, beschikbare scheidingskolommen is het vandaag nog steeds niet mogelijk om een voldoende resolutie te bekomen om een proteoomdigest grondig te analyseren', stelt de jonge VUB spin-off PharmaFluidics. Proteoomdigests kaderen in biomerkeronderzoek, dat belangrijk is voor de detectie van ziektebeelden in een vroege fase.

De technologie in kwestie stamt van de vakgroep Chemische Ingenieurstechnieken en Industriële Scheikunde van de Vrije Universiteit Brussel, waar onderzoek had geleid tot de octrooiering van lithografisch geëtste micro-pilaarkolommen voor moleculaire scheidingen.

De volgende stap, in 2010, was de oprichting van een spin-off, PharmaFluidics, dat uit de combinatie van microlithografische productietechnieken, kennis van microfluïdica en expertise in HPLC-scheidingen een nieuwe generatie kolommen wil ontwikkelen.

Momenteel gaat het nog om een experimenteel ontwerp, en de uitdaging ligt nu in het verder uitwerken tot industrieel inzetbare producten. Dat zal naar verluidt gebeuren in samenwerking met het gereputeerde 'VIB Proteomics Expertise Center' onder leiding van Prof. Kris Gevaert.

'Een disruptieve technologie', zo stelt de start-up zelf, 'zeker ten aanzien van hetgeen met de huidige kolomtechnologie haalbaar is'.

Oprichter Dr. ir. Paul Jacobs van Pharmafluidics: “Onze kolommen doorbreken een fysische grens in de wereld van de vloeistofchromatografie, één van de meest gebruikte technieken in analytische laboratoria, waardoor complexe stalen in veel meer detail ontleed kunnen worden."

"Het efficiënter maken van deze fundamentele analyses helpt bovendien om de stijgende kosten in de sector in te perken.” Geneeskunde betaalbaar houden dankzij technologische innovatie, dus.

Twee fondsen brengen met elk 250.000 euro zaaikapitaal in. Het eerste is Qbic ARKIV, een interuniversitair risicokapitaalfonds dat investeert in spin-offs van de universiteiten UGent, VUB en UA.

Het tweede is SOFI, het fonds dat de Vlaamse overheid opzette om risicokapitaal te verschaffen aan start-ups die voortvloeien uit zijn strategische onderzoekscentra, zoals VIB (biotechnologie), imec (nanotechnologie), iMinds (ICT en digitale media) en VITO (energie en duurzaamheid).


CITAAT
Wim De Malsche, co-founder en docent aan de VUB: “Prof. Gert Desmet toonde een 10-tal jaar geleden reeds met Computational Fluid Dynamics aan dat de sleutel voor performantieverbetering van chromatografische kolommen totale orde is, waarna ik samen met een aantal vorsers voor de enorme uitdaging stond om dit idee in de praktijk om te zetten."

"Dit onderzoek mondde uiteindelijk uit in een aantal geoctrooieerde oplossingen, die nu dankzij de investeerders geïmplementeerd kunnen worden en vertaald naar methodologieën die een enorme impact kunnen hebben op de levenskwaliteit van volgende generaties.“