Energieverbruik van robots kan tot 40% verminderen

Een Baskische studie ontwikkelt een nieuwe methode om robotgewrichten aan te sturen. In het labo leidde dit alvast tot een reductie van het elektriciteitsverbruik met 40%.

Trefwoorden: #algoritme, #elektriciteitsverbruik, #energieverbruik, #robot, #robotarm

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET – Robots worden in de industrie gebruikt om repetitieve taken die precisie vergen gecontroleerd uit te voeren over lange periodes.

De motoren die de robots aansturen geven daarvoor telkens een commando door. Wetenschappers van de Universiteit van Baskenland (Spanje) bedachten een nieuw algoritme voor het doorgeven van commando’s dat voor een drastische daling in elektriciteitsgebruik kan zorgen.

Normaal gesproken worden commando’s door de aansturingsmotor sequentieel aan de bewegingsmotor doorgegeven, met daartussen telkens een kleine pauze.

Als een robotarm bijvoorbeeld een kopje koffie zou moeten oplichten en opnieuw neerzetten, krijgt hij het commando om op te tillen als een ‘pulse’, met vervolgens een pauze en opnieuw een 'pulse' die de gegevens bevat om het kopje neer te zetten.

De robotarm moet immers enige flexibiliteit hebben, de arm in de juiste hoek brengen, om de taak correct uit te voeren.

Door een nieuw algoritme (polynoom functie) te gebruiken worden de commando’s niet sequentieel doorgegeven maar in één keer. Deze werkwijze bleek vooral nuttig bij robots die flexibele gewrichtsbewegingen moeten uitvoeren.

Experimenten in een labo omgeving toonden alvast aan dat het elektriciteitsgebruik van robots tot 40% kan terug gedrongen worden. Testen op de werklvloer moeten dit nu optimaliseren en bevestigen.