Festo combineert productielijnen met R&D-werkstations

Duitse Festo plaatst nieuwe werkstations van R&D direct naast productielijn in nieuwe fabriek. "Zo vloeit feedback van productiespecialisten zeer snel terug naar ontwikkelaars"

Trefwoorden: #factory, #festo, #industrie 4.0, #productie, #r&d, #techniek

Lees verder

Techniek

( Foto: Festo )

ENGINEERINGNET – Zoals deze site al meldde (zie leestips onderaan), is het Duitse Festo in Esslingen-Berkheim een volledig nieuwe fabriek aan het optrekken: de ‘Scharnhausen Technology Plant’, die op termijn het belangrijkste centrum van de fabrikant moet worden voor de productie van ventielen, ventieleilanden en elektronische systemen.

Festo is één van de bedrijven die hard werkt om Industrie 4.0, de Duitse invulling van de 'Factory of the Future', mee te ontwikkelen. Dat plan van de overheid moet de Duitse machinebouwers in de toekomst een voorsprong geven op de rest van de wereld. Het volgende 'Deutsche Wirtschaftswunder' dus.

Eén van de (vele) krachtlijnen van de digitale productie van morgen is dat R&D, productie en aankoop veel nauwer samenwerken. Vandaag opereren deze afdelingen binnen de typische bedrijfshiërarchie quasi onafhankelijk van elkaar.

Festo grijpt de bouw van zijn nieuwe plant aan om alvast R&D en productie dichter bij elkaar te brengen: het plaatst werkstations van de R&D-afdeling direct naast de productielijnen. Productie-verantwoordelijken kunnen zo meteen hun feedback voor de ontwikkelingsafdeling intikken, zodat die inzage krijgen in de problemen en knelpunten die opduiken tijdens de productie.

Festo: "Voor nieuwe componenten zal de know-how van productiespecialisten dus in een zeer vroeg stadium beschikbaar zijn, en kunnen alle stappen in de ontwikkeling ter plaatse gecoördineerd worden. Hierdoor worden niet enkel kosten bespaard, de kwaliteit van de producten zal verhogen en de time-to-market zal verminderen, dankzij deze efficiëntere processen." Mooie best practice !