Amateur wetenschappers krijgen 36 jarige oude satelliet weer aan de praat

NASA tekende eerder een overeenkomst met een groep amateur wetenschappers voor de overdracht van een oude satelliet. Zij slaagden er ondertussen in om deze satelliet weer op te starten.

Trefwoorden: #ISEE-3 reboot, #satelliet amateur, #satelliet reboot

Lees verder

Techniek

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET - Skycorp Inc., een groep amateur wetenschappers uit Californië, kreeg in mei van dit jaar van NASA de kans om de 36 jaar oude satelliet, de International Sun-Earth Explorer-3 (ISEE-3), opnieuw te laten werken.

Daar zijn ze ondertussen in geslaagd. In eerste instantie slaagden ze erin de stuwmotoren opnieuw op te starten. Ondertussen kon het team ook data opvragen om de precieze koers van de satelliet te bepalen. Bedoeling is om de satelliet in augustus van dit jaar opnieuw in de positie te brengen die oorspronkelijk was bedoeld.

Op dat ogenblik scheert de satelliet immers zeer kort voorbij de aarde en dit geeft dan ook de beste kans om de communicatie volledig te herstellen. Indien dit niet lukt zal het toestel de maan passeren om vervolgens rond de zon te draaien.

Het ISEE-3 Reboot Project wil de satelliet uiteindelijk opnieuw in een stabiele baan om de aarde brengen om vervolgens opnieuw de instrumenten te gebruiken waarvoor de satelliet oorspronkelijk was bedoeld, namelijk de studie van de zonnewinden.

De toestand van de apparatuur is niet gekend maar alle data die ze zouden opleveren zijn publiek bezit en mogen niet gebruikt worden voor commerciële doeleinden. Dit was een voorwaarde van de NASA die ook strikte veiligheidsvoorwaarden heeft opgelegd.

NASA had in 1997 het contact verbroken met ISEE-3 (na 20 jaar dienst). In 1999 en 2008 werd geconstateerd dat de satelliet nog steeds een signaal uitzond en het dus wellicht mogelijk zou zijn om het contact te herstellen.

Het zal op zich reeds interessant zijn om te bekijken welk effect 36 jaar in de ruimte heeft gehad op de apparatuur aan boord van de satelliet.