Vogelschrikbedrijf sluit contract met Brits vliegveld (+video)

Bird Control Group, begeleid door Incubator Yes!Delft van de TU Delft, heeft een laserpistool ontwikkeld om vogels af te schrikken die anders motoren van vliegtuigen binnenvliegen.

Trefwoorden: #aerolasercontrol, #Bird Control Group, #luchthaven, #vliegveld, #vogelschrik

Lees verder

research

( Foto: screenshot YouTube - Bird Control Group )

ENGINEERINGNET.NL - De Nederlandse starter bereikte onlangs een overeenkomst met de Britse luchthaven van Southampton, na al contracten te hebben gesloten met andere luchthavens zoals die van Schiphol, Dublin, Oslo en de Pakistaanse luchtmacht.

Bird Control Group heeft een nieuwe methode ontwikkeld om de strijd met vogels op luchthavens aan te gaan omdat ouderwetse vogelverschrikkers niet werken en het afschieten van vogels maatschappelijk niet geaccepteerd is.

Vandaar dat het bedrijf een laserpistool, genaamd 'Aerolaser', ontwikkelde dat licht werpt op vogels op de grond in de nabijheid van vertrekkende vliegtuigen. Nu gebeurt het dat dit soort vogels tegelijk de lucht ingaan en linea recta de vliegtuigmotoren binnenzeilen.

Door de laserlichtbundels schrikken de dieren en slaan ze bijtijds op de vlucht, voor vertrek van het vliegtuig. Het laserpistool moet met de hand worden bediend is is zo in te stellen dat het niet boven een bepaalde hoek schijnt, wat het per ongeluk verblinden van piloten voorkomt.

Plan is nu om in het buitenland een netwerk van eigen kantoren van Bird Control Group te gaan opzetten. De financiering hiervoor wil het bedrijf volgend jaar bij Amerikaanse durfkapitalisten ophalen. Wereldwijd zijn er 50.000 luchthavens die mogelijk interesse hebben in de 'Aerolaser.